Η Γ΄ Στάση των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας

Η Γ΄ Στάση των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας
Ημερομηνία δημοσίευσης 31.03.2024

Το απόγευμα της Παρασκευής 5 Απριλίου 2024 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην Ακολουθία της Γ΄ Στάσης των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Eνοριακό Ναό Παναγίας Ελεούσας πόλεως Ιεράπετρας.

Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος μίλησε για το υμνογραφικό αριστούργημα του Ακαθίστου Ύμνου, που για πρώτη φορά εψάλη σε όρθια στάση στο ναό των Βλαχερνών της Κωνσταντινουπόλεως το 626 μ.Χ. από τους Χριστιανούς της Πόλης, για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη και την ευχαριστία τους προς την Υπεραγία Θεοτόκο και Υπέρμαχο Στρατηγό του Γένους μας, για τη σωτηρία από τη βαρβαρική επιδρομή των Περσών και Αβαρών.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο ιερό πρόσωπο και τις αρετές της ταπεινής κόρης της Ναζαρέτ και κυρίως στην αγνότητα-καθαρότητα, την ταπείνωση και την υπακοή στο θέλημα του Θεού. Όπως υπογράμμισε επελέγη από τις γυναίκες πολλών γενεών για να διακονήσει το μέγα μυστήριο της θείας οικονομίας κατά το οποίο ο Θεός, το δεύτερο πρόσωπο της άγιας Τριάδος, έγινε άνθρωπος και κατέβηκε στη γη για τη σωτηρία του ανθρώπου. Γι’ αυτό ψάλλαμε ότι αποτελεί «Θάλασσα ποντίσασα Φαράω τόν νοητόν καί πέτραν ἡ ποτίσασα τούς διψῶντας τήν ζωήν», δηλ. μοιάζει με τη θάλασσα που έγινε στεριά και διέβησαν θαυματουργικά οι υπόδουλοι στους Αιγύπτιους του Φαραώ Ισραηλίτες, αλλά και πάλι θαυματουργικά από τον Μωυσή η ξηρά έγινε θάλασσα και έπνιξε τους άγριους Αιγύπτιους με τα άρματά τους. Επίσης, η Παναγία μας είναι μοιάζει με την πηγή από την οποία θαυματουργικά έτρεξε νερό και ξεδίψασαν οι Ισραηλίτες στην έρημο, όταν και πάλι ο αρχηγός τους Μωυσής χτύπησε με το ραβδί την πέτρα. Εκείνη είναι η πηγή η ακένωτος του ζώντος ύδατος, δηλ. του Χριστού, που είναι το ύδωρ το ζων.

 Τέλος, παρότρυνε όλοι να κλίνουμε γόνυ καρδίας ενώπιον της εικόνας της Παναγίας της Ελεούσης της Ρεϊσδεριανής και να παρακαλέσουμε την Παναγία Μητέρα όλου του κόσμου και «Πλατυτέρα των ουρανών» που η αγκαλιά της χωράει τους πάντες να μας σκεπάζει κάτω από το ιερό μαφόριό της και να πρεσβεύει διηνεκώς στον Μονογενή Υιό της και Θεό μας για τη σωτηρία όλου του κόσμου.

Στην Ακολουθία έλαβαν μέρος ο ιερατικώς προϊστάμενος της Ενορίας Αιδεσιμ. Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, ο Συνταξ. Εφημέριος Αιδεσιμ. Σκευοφύλακας π. Μιχαήλ Ξυδιανός και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ παρέστησαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί, μεταξύ των οποίων ήταν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Φραγκούλης και οι Αντιδήμαρχοι κ. Γιώργος Κουγιουμουτζάκης και Γιώργος Γιακουμάκης.