Η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών της Μεγάλης Παρασκευής και ο Αρχιερατικός Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως

Η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών της Μεγάλης Παρασκευής και ο Αρχιερατικός Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως
Ημερομηνία δημοσίευσης 02.05.2024

Με κλίμα βαθιάς κατάνυξης και συγκίνησης τελέσθηκαν το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής 3 Μαΐου 2024 οι Ακολουθίες των Μεγάλων και Βασιλικών Ωρών και ο Εσπερινός του Μεγάλου Σαββάτου, ο επονομαζόμενος ως Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Ιεράπετρας.

Στο συγκινητικό και με απλό λόγο κήρυγμά του μετά το «νυν απολύεις…» ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, ενώπιον του Επιταφίου, ομίλησε για την κορύφωση του Θείου Δράματος και για το Μυστήριο του Σταυρού του Χριστού. Όπως τόνισε ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός ανέβηκε εκούσια στον Σταυρό «δι’ ημάς τους ανθρώπους και διά την ημετέραν σωτηρίαν», όπως ομολογούμε οι Χριστιανοί στο Σύμβολο της Πίστεώς μας, για να λυτρώσει το γένος των ανθρώπων από την αμαρτία, για να νικήσει τον θάνατο με τον θάνατό Του, για να μας απαλλάξει από τη φθορά και να μας προσφέρει την αφθαρσία και τη δυνατότητα μετοχής στην αιώνια και αληθινή ζωή. Το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…» εκφράζει τη συγκλονιστική εμπειρία της συναγμένης Εκκλησίας, που ζει το γεγονός της σταυρώσεως του Χριστού σήμερα, κάθε ώρα και κάθε στιγμή. Κάθε πιστός αγωνίζεται να βιώνει μυστικά και σήμερα και πάντοτε το μυστήριο του Σταυρού, που αποτελεί το θεμέλιο της πίστεως μας, εμπνέει και νοηματοδοτεί τη ζωή στου Χριστιανού.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος κατέληξε: «ο Σταυρός του Κυρίου οδηγεί στην Ανάστασή Του μετά τρεις ημέρες, που επισφραγίζει τη σταυρική Του θυσία. Γι᾽ αυτό και οι Χριστιανοί ομολογούμε στον Χριστό μας «Προσκυνούμέν σου τα Πάθη, Χριστέ, δείξον ημίν και την ένδοξόν σου Ανάστασιν».

Μετά την Απόλυση, ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχήθηκε εγκάρδια στο εκκλησίασμα χρόνια πολλά με τη χάρη, τη βοήθεια και τη δύναμη του Σταυρωθέντος υπέρ ημών και Ταφέντος Κυρίου μας Ιησού Χριστού και καλή Ανάσταση. Στη συνέχεια οι πιστοί, με τη δέουσα ευλάβεια, προσκύνησαν τον Επιτάφιο και έλαβαν αντίδωρο από το χέρι του Επισκόπου τους.

Στις Ιερές Ακολουθίες των Ωρών και του Αρχιερατικού Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ.  Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Αθανάσιος Ταρλαντέζος, Eφημέριος και προϊστάμενος του ναού, και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς.

Εκκλησιάσθηκαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί, μεταξύ των οποίων ήταν ο Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Ανδρέας Σκουλούδης.