Σε εορταστική ατμόσφαιρα η κοπή της Bασιλόπιτας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας

Σε εορταστική ατμόσφαιρα η κοπή της Bασιλόπιτας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας
Ημερομηνία δημοσίευσης 31.12.2023

Σε εορταστική ατμόσφαιρα το εσπέρας της Κυριακής 31 Δεκεμβρίου 2023 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στον Μεγάλο Εσπερινό της εορτής της κατά σάρκα περιτομής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και της μνήμης του Μεγάλου Βασιλείου και στη συνέχεια, κατά το εκκλησιαστικό έθος, ευλόγησε τη Βασιλόπιτα της Ιεράς Μητροπόλεως στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, με τη συμμετοχή σύσσωμου του Ιερού Κλήρου και παρουσία της νέας Δημοτικής Αρχής και πολλών ευσεβών χριστιανών της περιοχής της Ιεράπετρας.

Πριν την έναρξη της Ακολουθίας, στην είσοδο του ναού ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από τον Ιερό Κλήρο ]άκουσε τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ιεράπετρας. 

Στη ομιλία του μετά το πέρας της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος σημείωσε ότι παρήλθε μια ακόμη χρονιά και η αλλαγή του χρόνου αποτελεί μία ευκαιρία να αναλογιστούμε τις καλές και τις κακές στιγμές του απερχόμενου έτους αλλά και να επανεκτιμήσουμε την αξία του περιορισμένου χρόνου της ζωής μας, που αποτελεί δώρο του Θεού, ώστε να τον αξιοποιούμε γόνιμα για την καλλιέργεια του έσω ανθρώπου και ζώντας «εν μετανοία».

Ο Σεβασμιώτατος, κατά την ομιλία του, ευχαρίστησε τον Ιερό Κλήρο, τους Άρχοντες και τον πιστό λαό για τη συμμετοχή τους. Ειδικότερα ευχήθηκε στο νέο Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Εμμ. Φραγκούλη καλή θητεία και καλή συνεργασία μεταξύ Δήμου και Τοπικής Εκκλησίας στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων τους για το κοινό καλό της τοπικής κοινωνίας καθώς οι δύο θεσμοί υπηρετούν τους ίδιους ανθρώπους ως δημότες και ταυτόχρονα ως πιστά μέλη της Εκκλησίας. Επίσης στην παρισταμένη Βουλευτή κ. Κατερίνα Σπυριδάκη ευχήθηκε καλή επιτυχία στο Κοινοβουλευτικό έργο της, επισημαίνοντας ότι αποτελεί την πρώτη γυναίκα Βουλευτή του Νομού Λασιθίου.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως, οι οποίοι, με πολύ φιλότιμο, μεράκι και αγάπη  επιτελούν λειτουργικό, ποιμαντικό κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο στα χωριά μας. Ακόμα ευχαρίστησε τον Πρωτοψάλτη και Διευθυντή της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «Άγ. Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννη Αρώνη και τους Ιεροψάλτες του ναού κ. Εμμανουήλ Καραλάκη και κ. Σταύρο Δασκαλάκη, τον Εφημέριο του ναού Αρχιμ. Πορφύριο Αγγελάκη και τους συνεργάτες του.

Επιπλέον ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στο εγκόλπιο ημερολόγιο του νέου έτους, το οποίο διένειμε σε όλο το εκκλησίασμα μαζί με τη Βασιλόπιτα, τονίζοντας ότι είναι αφιερωμένο στους ιερούς ναούς και τα μνημεία των Ενοριών Κάτω Σύμης Βιάννου, Ρίζας, Γδοχίων και Μουρνιών Ιεράπετρας. Όπως σημείωσε, αισθανόμαστε την ευθύνη και το ιερό χρέος να καταγράψουμε, να συντηρήσουμε και να αναδείξουμε αυτούς τους ναούς, που οι πρόγονοί μας, χωρίς πολλά μέσα και οικονομικές δυνατότητες ανήγειραν από ευλάβεια, όπως είναι ο αγιογραφημένος Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στην Επάνω Σύμη Ιεράπετρας, βυζαντινό μνημείο του α΄ μισού του 15ου αι., του οποίου η κατάγραφη κόγχη του Ιερού Βήματος κοσμεί το εξώφυλλο, αλλά και ο Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Γδοχίων, του οποίου το περίτεχνο τρίβολο λιθόγλυπτο καμπαναριό λαϊκής τέχνης κοσμεί το οπισθόφυλλο του ημερολογίου. 

Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος σύστησε όλοι να παρακαλέσουμε τον Θεό «τον καιρούς και χρόνους εν τη ιδία εξουσία θέμενον», να χορηγήσει το νέο έτος 2024 να είναι «εύφορον» σε όλα και ευλογημένο, χαρούμενο, με κατ’ άμφω υγεία, ειρήνη και καρποφορία. 

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού και στην κοπή της Βασιλόπιτας έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Πανοσιολ. Ηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας Αρχιμ. Παΐσιος Δερμιτζάκης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών της Ι. Μητροπόλεως Αιδεσιμολ. Πρωτ. Ιωάννης Νεστοράκης, οι Εφημέριοι της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας. Παρέστησαν εκτός από τον νέο Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Φραγκούλη και τη Βουλευτή Λασιθίου κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, ο υποψήφιος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νικόλαος Τζουμάκας, οι Αντιδήμαρχοι της νέας Δημοτικής Αρχής κ.κ. Ανδρέας Σκουλούδης, Γεώργιος Κουγιουμουτζάκης, Νεκτάριος Παπαδάκης, Μιχαήλ Σπυριδάκης,  Φωτεινή Περακάκη, η Γενική Γραμματέας του Δήμου κ. Μαρία Φραντζεσκάκη, και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της νέας δημοτικής Αρχής, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων και πολλοί ευσεβείς χριστιανοί από την ευρύτερη περιοχή. 

Ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα για όλους στο πάντα φιλόξενο Αρχονταρίκι του ναού.