Λαμπρή η πανήγυρη του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Ιεράπετρας

Λαμπρή η πανήγυρη του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Ιεράπετρας
Ημερομηνία δημοσίευσης 27.05.2023

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή ευσεβών χριστιανών πανηγύρισε το Σάββατο 27 Μαΐου 2023, εορτή της μνήμης του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου και Ομολογητού, η πανήγυρη του φερώνυμου Ιερού Ναού της Ενορίας Τιμίου Σταυρού Ιεράπετρας, που βρίσκεται στην περιοχή των Ελαιοδεξαμενών στη βόρεια είσοδο της πόλεως. 

Ανήμερα της πανηγύρεως ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Στο εμπνευσμένο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στον βίο και την πολιτεία του εορταζομένου αγίου. Όπως σημείωσε ότι ο Όσιος Ιωάνης ο Ρώσος συνδέθηκε με τη ζωή των νεοελλήνων πριν ένα περίπου αιώνα, το 1924, όταν οι πρόσφυγες αδελφοί μας μετέφεραν από το Προκόπι της Καισαρείας της Καππαδοκίας στο Νέο Προκόπι Ευβοίας το ιερό λείψανό του που μέχρι σήμερα είναι άφθαρτο, ως ναός και κατοικητήριο του Αγίου Πνεύματος, ευωδιάζει από άρρητη ευωδία και επιτελεί πολλαπλά θαύματα και ιάσεις, αποτελώντας πολύτιμο και παγκόσμιο θησαυρό για τους πιστούς. 

Επίσης, επεσήμανε ότι η ζωή του Οσίου Ιωάννου, που ήταν δούλος σε σταύλο Οθωμανού αγά, αποδεικνύει ότι «όχι ο τόπος, αλλά ο τρόπος  σώσει τον άνθρωπο» κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, καθώς  η ταπείνωση και οι άλλες αρετές του εορταζομένου αγίου είλκυσαν τη χάρη του Θεού και με τα  χαρίσματα και τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος τον κατέστησαν Θεοφόρο και θαυματουργό άγιο της Εκκλησίας μας.

Τέλος, αφού υπογράμμισε ότι οι άγιοι είναι οι φίλοι μας και οι φίλοι του Θεού, που αποτελούν φωτεινούς στύλους και οδοδείκτες πορείας, ευχήθηκε σε όλους να έχουν τις πρεσβείες και τη χάρη του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου, και αυτός να μεταφέρει τις προσευχές και τα αιτήματά μας στον Θρόνο του Θεού, στο Ουράνιο θυσιαστήριο.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος o Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Φιλόθεος Δοργιάκης, Εφημέριος του Ι. Κ. Ναού Αγ. Φωτεινής Ιεράπετρας, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Εμμανουήλ Μολυμπάκης, Εφημέριος της Ενορίας Τιμ. Σταυρού Ιεράπετρας, ο Αιδ/τος Ιερεύς Γεώργιος Λογκάκης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ έψαλλαν ο Πρωτοψάλτης του Ι. Μ. Ναού Αγ. Γεωργίου Ιεράπετρας και Δ/ντής της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως κ. Ιωάννης Αρώνης στον δεξιό χορό και οι ιεροψάλτες της Ενορίας κ. Γεώργιος Καπαράκης και κ. Εμμανουήλ Ταξειδαράκης στον αριστερό χορό.

Στην πανήγυρη παρέστησαν πολλοί ενορίτες και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας, στους οποίους ο Σεβασμιώτατος μετά την απόλυση διένειμε το αντίδωρο και εικονάκια του Οσίου Ιωάννου. Τέλος προσφέρθηκε καφές και κεράσματα από την Ενορία στον αύλειο χώρο του πανηγυρίζοντος ναού.