Η Δ´ Κυριακή των Νηστειών στο Μύρτος Ιεράπετρας και χειροθεσία Οικονόμου

Η Δ´ Κυριακή των Νηστειών στο Μύρτος Ιεράπετρας και χειροθεσία Οικονόμου
Ημερομηνία δημοσίευσης 26.03.2023

Την Δ´ Κυριακή των Νηστειών, 26 Μαρτίου 2023, μνήμη του Οσίου Ιωάννου συγγραφέως της Κλίμακος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ιερούργησε στον ιερό ναό Αγίων Αναργύρων στο Μύρτος Ιεράπετρας. 

Στο σύντομο κήρυγμά του ο Σεβ. μίλησε για τη ζωή και το βίο του Οσίου Ιωάννου στη Μονή Σινά, αλλά και για το σπουδαίο σύγγραμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, την Κλίμακα και το περιοχόμενό της. Επίσης, έκανε αναφορά στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας και ανέλυσε το θαύμα της θεραπείας του δαιμονιζόμενου παιδιού από τον ιατρό των ψυχών και των σωμάτων μας Κύριο Ιησού Χριστό, αλλά και στην προϋπόθεση της πίστεως που έθεσε ο θεραπευτής και εύσπλαγχνος Χριστός στον πατέρα του βασανιζόμενου παιδιού: «εἰ δύνασαι πιστεῦσαι, πάντα δυνατά τῷ πιστεύοντι». Τέλος, ευχήθηκε όλοι μας να παρακαλούμε τον φιλάνθρωπο Κύριο και να ομολογούμε σαν τον ολιγόπιστο πατέρα συνεχώς: «Πιστεύω, Κύριε· βοήθει μου τῇ ἀπιστίᾳ», για να ενισχυόμαστε  στον καθημερινό πνευματικό αγώνα μας, με πίστη, προσευχή και νηστεία.

Πριν την Απόλυση τέλεσε τα ιερά μνημόσυνα του μακαριστού ιερέως Χαραλάμπους Ψαλτάκη, Εφημερίου για πολλά έτη στην Ενορία Κάτω Σύμης Βιάννου (συναναπαντήματα), του Γεωργίου Φανουράκη (τεσσαρακονθήμερο) και Νικολάου Τσούμπελη (τρίμηνο). 

Στη συνέχεια απένειμε το οφφίκιο του Οικονόμου στον επί δεκατρία έτη Εφημέριο της Ενορίας Μύρτου π. Ελευθέριο Δαργάκη, αφού προηγουμένως εξήρε την άοκνη και φιλότιμη ιερατική διακονία του στην Ενορία και του ευχήθηκε πατρικά να συνεχίσει να εργάζεται στον αμπελώνα του Κυρίου μας με τον ίδιο ζήλο και την ίδια αυταπάρνηση για την αγάπη του Χριστού και την πρόοοδο του τόπου και των Ενοριτών.

Τέλος, καλωσόρισε τον εντιμότατο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη και τον ευχαρίστησε που στο πλαίσιο των υψηλών και ευθυνοφόρων καθηκόντων του δεν ξεχνά τα χωριά του τόπου μας και τα επισκέπτεται για να αφουγκραστεί από κοντά τον παλμό των ανθρώπων, να ακούσει τα προβλήματα και τις υποθέσεις τους και να δώσει λύσεις. Αλλά και για τα μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί με τις προσωπικές του ενέργειες σε όλο τον νομό Λασιθίου. Επίσης, στο πρόσωπό του ευχαρίστησε την Ελληνική Πολιτεία και τον Πρωθυπουργό της Χώρας μας για την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση και την τακτοποίηση των οργανικών θέσεων όλων των Κληρικών της Ελλάδος, μία ιστορική απόφαση που εκκρεμούσε από τότε που άρχισε η μισθοδοσία του ιερού Κλήρου.

Συλλειτούργησαν ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Εφημέριος της Ενορίας Οικονόμος Ελευθέριος Δαργάκης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς. Εκκλησιάστηκαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί, ανάμεσά τους ο εντιμότατος Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Αλέξανδρος Παντελάκης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μύρτου κ. Μιχάλης Παπαγεωργίου, ενώ τους ύμνους απέδωσε ο Άρχων Πρωτοψάλτης και Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως κ. Ιωάννης Αρώνης με τους συνεργάτες του.