Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Τοπλού Σητείας

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Τοπλού Σητείας
Ημερομηνία δημοσίευσης 29.01.2023

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023, ΙΖ´ Ματθαίου, της Χαναναίας και μνήμη του αγίου μάρτυρος Φιλοθέου και των συν αυτώ μαρτύρων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε στο Καθολικό της ιστορικής Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Σητείας.

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας και ανέλυσε το θαύμα που επιτέλεσε ο Κύριος στην άρρωστη κόρη της Χαναναίας γυναίκας. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο Χριστός αποφάσισε να δείξει την ευεργετική και θαυματουργική δράση του σε όλον τον κόσμο, όχι μόνο στους Ιουδαίους, αλλά και στους Εθνικούς, τους ειδωλολάτρες. Γιατί όλος ο κόσμος είναι περιούσιος λαός του Κυρίου. 

Από την άλλη αξιοθαύμαστη είναι και η στάση της ειδωλολάτρισσας Χαναναίας γυναίκας. Ένα έχει μόνο στο νου της και επιμένει, να την ελεήσει ο Κύριος και να θεραπεύσει την δαιμονισμένη θυγατέρα της. «Ελέησόν με Κύριε, υιέ Δαυίδ· η θυγάτηρ μου κακώς δαιμονίζεται». Ο Χριστός δεν της απαντά και δείχνει να αδιαφορεί. Εκείνη επιμένει με πόνο, καρτερία και αποφασιστικότητα: «Κύριε, βοήθει μοι». Μάλιστα, την κατατάσσει με τα κυνάρια και εκείνη δεν αντιδρά. Έχει μεγάλη ταπείνωση, ευλάβεια, πίστη και σύνεση. Και λίγη χάρη, όπως τα ψύχουλα που τρέφονται τα σκυλάκια, μπορεί να φέρει το ποθούμενο αποτέλεσμα, την θεραπεία της κόρης της. «Και γαρ τα κυνάρια εσθίει από των ψυχίων πιπτόντων από της τραπέζης των κυρίων αυτών». 

Όμως, αξιοπρόσεκτη είναι και η συμπεριφορά του Χριστού απέναντί της. Δεν θεραπεύει αμέσως την άρρωστη κόρη, αλλά αφήνει να φανερωθούν τα χαρίσματα και ο εσωτερικός πλούτος της γυναίκας με την επιμονή, την καρτερία, την ταπείνωση και προπάντων την πίστη της. Επίσης, θέλει να δείξει τον εσωτερικό κόσμο μιας αλόπιστης για τους Ιουδαίους γυναίκας και να τους καταντροπιάσει, επειδή ήταν ολιγόπιστοι και εχθρικοί απέναντι Του. Και ο Κύριος αναφωνεί: «Ω γύναι, μεγάλη σου η πίστις! Γενηθήτω σοι ως θέλεις. Και ιάθη η θυγάτηρ αυτής από της ώρας εκείνης».

Όλα αυτά μας διδάσκουν ότι καμία προσευχή δεν πάει χαμένη, αλλά πρέπει να επιμένουμε με πολλή υπομονή, ταπείνωση και κυρίως πίστη, όπως η Χαναναία της ευαγγελικής διήγησης για να μας ακούσει ο Κύριος, κατέληξε ο Σεβ.

Μετά την Απόλυση, ο Σεβ. προσφώνησε κατάλληλα τον εορτάζοντα Προηγούμενο Αρχιμ. Φιλόθεο Σπανουδάκη και του ευχήθηκε ο Κύριος της δόξης, με τις πρεσβείες της Κυρίας Ακρωτηριανής και του Αγίου Μάρτυρος Φιλοθέου, να τον ενδυναμώνει στην καθημερινή διακονία του στην ιστορική Μονή της μετανοίας του, για να συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμη να εργάζεται με αγάπη, ζήλο και το ίδιο φιλότιμα και υποδειγματικά για το Μοναστήρι και τον Αμπελώνα του Κυρίου. 

Ο εορτάζων Προηγούμενος Αρχιμ. Φιλόθεος ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Κύριλλο για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στη Μονή και όλους τους παρισταμένους που προσήλθαν και συμμετείχαν προσευχητικά στα ονομαστήριά του.

Στην Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο εορτάζων Προηγούμενος Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, ο συνταξ. Εφημέριος της Ενορίας Έξω Μουλιανών πρωτ. Γεώργιος Τσικαλάκης, ο π. Γεώργιος Λογκάκης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο Ηγούμενος της Μονής και Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης. 

Εκκλησιάστηκαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, ο Διοικητής της ΠΝΒ Κυριαμαδίου Αντιπλοίαρχος κ. Ιωάννης Καρδαράς κ.ά.