Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού στο Δεμάτι Μονοφατσίου

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού στο Δεμάτι Μονοφατσίου
Ημερομηνία δημοσίευσης 15.01.2023

Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023 (ΙΒ´ Λουκά), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, κατόπιν της κανονικής άδειας του Σεβ. Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού στο Δεμάτι Μονοφατσίου και τέλεσε τα τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Γεωργίου Γοργολάκη.

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος στο κήρυγμά του, αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Ανδρέα για την άδεια και ευλογία να ιερουργήσει στη θεόσωστο Επαρχία του, ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας και αναφέρθηκε στη θεραπεία των δέκα λεπρών από τον ιατρό των ψυχών και των σωμάτων μας Κύριο Ιησού Χριστό. Η θεραπεία αυτή, όπως τόνισε ο Σεβ., έχει ιδιαίτερη χαρακτηριστικά που αφορούν και εμάς. Οι λεπροί έχουν συναίσθηση της τραγικής σωματικής τους κατάστασης, αφού η αθεράπευτη ασθένεια από την οποία πάσχουν τους οδηγεί σταδιακά στον θάνατο. Η λέπρα τους έχει ρίξει στην απελπισία, στην αποξένωση από τους ανθρώπους και στην κοινωνική καταστροφή. Μοιάζουν με το ανθρώπινο γένος, πριν έρθει ο Ιησούς να το σώσει από την αμαρτία και τον θάνατο. Λεπροί είμαστε όλοι οι άνθρωποι, οι απόγονοι του Αδάμ. Όμως οι δέκα λεπροί συναντούν τον Κύριο και με μία φωνή ζητούν να τους ελεήσει: «Ιησού επιστάτα, ελέησον ημάς». Ο Ιησούς ανταποκρίνεται θετικά, δεν τους απορρίπτει αλλά τους σπλαγχνίστηκε και τους ελέησε. Τους έστειλε στους ιερείς και καθοδόν ευρισκόμενοι καθαρίστηκαν από τη λέπρα και θεραπεύτηκαν. Το ίδιο συμβαίνει και με τον άνθρωπο. Όταν αισθανθεί την αμαρτωλή του κατάσταση και θέλει να θεραπευθεί, με την εξομολόγηση, την μετάνοια και τη Θεία Ευχαριστία, ο Θεός τον καθαρίζει, αρκεί να μετανοήσει ειλικρινά.

Ο Θεός αγαπά εξίσου όλους τους ανθρώπους και τους αμαρτωλούς και τους άγιους και τους δίκαιους, και αυτούς που Τον υπηρετούν και αυτούς που αδιαφορούν για το όνομά Του. Όλοι οι άνθρωποι είναι άξιοι να ελεηθούν και να τύχουν της θείας χάριτος. Όμως ας μη μοιάσουμε στους εννέα ευεργετημένους λεπρούς, που ούτε καν γύρισαν να ευχαριστήσουν τον Κύριο για τη μεγάλη ευεργεσία που τους πρόσφερε. Αλλά στον ευεργητημένο αλλογενή, στον Σαμαρείτη, που γεμάτος ευγνωμοσύνη ευχαρίστησε τον ιατρό των ψυχών και των σωμάτων μας Κύριο. Ας δοξολογούμε, λοιπόν, και εμείς με κάθε ευκαρία τον Ιησού, αφού Εκείνος όλους μάς ελεεί με πάμπολλες ευεργεσίες στη ζωή μας, όπως είναι το άγιο βάπτισμα που μας χαρίζει, η θεία Ευχαριστία, η ζωή, η καθημερινή τροφή, τα υπάρχοντά μας, η πολύτιμη υγεία και αμέτρητα άλλα. Και όλα αυτά θα τα κατορθώσουμε όταν κατανοήσουμε ότι η δύναμή μας δεν είναι ούτε στο μυαλό, ούτε στις σωματικές αντοχές και δυνάμεις ούτε στα επιτεύγματά μας, αλλά στην πίστη μας. Όταν με βαθειά πίστη αναφωνήσουμε ‘‘Ιησού επιστάτα, ελεήσον ημάς’’, τότε και ο Κύριος θα μας λυτρώσει από τις ψυχοσωματικές μας αρρώστιες και θα μας απαντήσει ‘‘Αναστάς πορεύου· η πίστις σου σέσωκέ σε’’ κατέληξε ο Σεβ.

Στην Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος οι Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλοι των Ιερών Μητροπόλεων Ιεραπύτνης και Σητείας Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης και Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Αρχιμ. Επιφάνιος Ζαχαράκης, ο Εφημέριος της Ενορίας Δεματίου Οικονόμος π. Εμμανουήλ Γερακιανάκης, και ο Διάκονοι Θεμιστοκλής Μπεϊνάς και Μαρίνος Δασκαλάκης, ενώ στο ιερό Αναλόγιο διακόνησε ο π. Ιωάννης Καπελάκης. Εκκλησιάστηκαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί, ανάμεσά τους ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος κ. Εμμανουήλ Φραγκάκης και ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου