Αγιασμός και τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Μικρασιατών στην πλατεία των Μικρασιατών Ιεράπετρας

Αγιασμός και τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Μικρασιατών στην πλατεία των Μικρασιατών Ιεράπετρας
Ημερομηνία δημοσίευσης 29.01.2023

To απόγευμα της Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος τέλεσε τον Αγιασμό των εγκαινίων της πλατείας των Μικρασιατών στην περιοχή «Τζιβέρι», βορειοανατολικά της πόλης, και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η τελετή των αποκαλυπτηρίων του μαρμάρινου Μνημείου των Μικρασιατών.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας του Αγιασμού των εγκαινίων ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος συνεχάρη τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιο Καλαντζάκη και την Πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών κ. Ευτυχία Μαρινάκη για την επίτευξη του έργου και τα εγκαίνια της πλατείας με την παράδοση του μαρμάρινου μνημείου που είναι αφιερωμένο στους Μικρασιάτες προγόνους μας. Όπως σημείωσε το έργο αυτό είναι σημαντικό, καθώς πέρυσι συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και το άγαλμα αυτό θα διατηρεί διαρκή την ανάμνηση των Μικρασιατών προγόνων μας, που ξεριζώθηκαν από τις  αλησμόνητες πατρίδες της Ιωνίας και ρίζωσαν και μεγαλούργησαν στον τόπο μας. Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε η πλατεία να είναι καλορίζικη, να την χαίρονται οι κάτοικοι της Ιεράπετρας και το μνημείο των Μικρασιατών που την κοσμεί να αποτελεί ένα διαρκές μνημείο μνήμης.

Στη σύντομη ομιλία του ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης τόνισε ότι μετά την ονοματοδοσία της πλατείας σε πλατεία Μικρασιατών τοποθετήθηκε και το μαρμάρινο αυτό μνημείο, ώστε να είναι η πλατεία ένας ολοκληρωμένος χώρος τιμής και μνήμης των Μικρασιατών και θα κρατά σε εγρήγορση την συλλογική ιστορική μνήμη μας για τις αλησμόνητες πατρίδες, καθώς το Τζιβέρι ήταν το πρώτο σημείο εγκατάστασης των Ελλήνων προσφύγων από τη Μικρασία στην περιοχή. Επίσης ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για την παρουσία του και την Πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών κ. Ευτυχία Μαρινάκη για την από κοινού προσπάθεια διατήρησης αλησμόνητης της μνήμης των Μικρασιατών προγόνων, και όσους όσοι παρευρέθηκαν στην τελετή παράδοσης και στα αποκαλυπτήρια του μνημείου των Μικρασιατών.

Επίσης, η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ευτυχία Μαρινάκη ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκη και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την παράδοση του μνημείου, καθώς και τον κ. Μιχαήλ Βουζουνεράκη, γόνο Μικρασιατικής οικογένειας, που φιλοτέχνησε το μνημείο της πλατείας.

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου των Μικρασιατών από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκη και την Πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών κ. Ευτυχία Μαρινάκη.

Στην ακολουθία του Αγιασμού συμμετείχαν οι Πανοσιολ/τοι Αρχιμ, Πορφύριος Αγγελάκης και Φιλόθεος Δοργιάκης, Εφημέριοι της Ενορίας Ι.Κ. Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, ο Αιδεσ. Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης,  Εφημέριος της Ενορίας Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας, ο Αιδεσ. Σκευοφ. π. Μιχαήλ Ξυδιανός, συνταξιούχος Εφημέριος, και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς.

Παρέστησαν εκτός από τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιο Καλαντζάκη, ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας κ. Ιωάννης Παπαδάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου κ. Ευαγγ. Μπινιχάκης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη, κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, κ. Εμμανουήλ Βρυγιωνάκης, κ. Κων/νος Αστροπεκάκης και κ. Νεκτάριος Παπαδάκης, η Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Ιεράπετρας ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. κ. Μαρία Σακαδάκη-Μπαχλιτζανάκη, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα"  κ. Αργύρης Πανταζής, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Σοφία Τσαγκαραάκη και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων και αρκετοί απόγονοι των  Μικρασιατών.