O Μικρός Παρακλητικός Κανόνας στην πάλαι ποτέ διαλάμψασα Ιερά Μονή Παναγία Παπλινού Ιεράπετρας.

O Μικρός Παρακλητικός Κανόνας στην πάλαι ποτέ διαλάμψασα Ιερά Μονή Παναγία Παπλινού Ιεράπετρας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 11.08.2022

Το απόγευμα της Τετάρτης 10 Αυγούστου 2022 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Εσπερινού και του Μικρού Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο στην πάλαι ποτε διαλάμψασα Ιερά Μονή Παναγίας Παναγίας Παπλινού της Ενορίας Βαϊνιάς Ιεράπετρας.

Μετά την ευλόγηση των προσφερόμενων άρτων ο Σεβ. κ. Κύριλλος κήρυξε τον θείο λόγο επίκαιρα, τονίζοντας ότι το ιερό πρόσωπο της Παναγίας, η ταπεινή κόρη της Ναζαρέτ, με τις αρετές της είναι η εκλεκτή πασών των γενεών ανάμεσα στις γυναίκες όλου του κόσμου και υπηρέτησε πιστά το σχέδιο της θείας οικονομίας. 

Ο Σεβ. αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σχέση των πιστών με την Θεοτόκο, καθώς σε κάθε πειρασμό, δοκιμασία, δυσκολία και θλίψη επικαλούνται αυθόρμητα το πανάγιο όνομά της και καταφεύγουν στην ιερά σκέπη της. Επίσης, επεσήμανε ότι οφείλουμε να συνεχίσουμε την παράδοση και να διατηρήσουμε την ιερά παρακαταθήκη που παραλάβαμε από τους προπάτορές μας. Και είναι συγκινητικό ευλαβείς προσκυνητές να κατακλείουν αυτή την περίοδο το ιστορικό και άλλοτε παλαιό γυναικείο Μοναστήρι, αλλά και τους ναούς και τα εξωκκλήσια που η ευλάβεια των προπατόρων μας ανήγειραν, ακόμη και στα πιο απρόσιτα σημεία, για να τιμάται η Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας. Τέλος, προέτρεψε να προστρέχουμε στη σκέπη και την κραταιά προστασία της Παναγίας Μητέρας του Κυρίου μας και πνευματικής μητέρας όλων μας, καθώς κανένας που προστρέχει στη Μεγάλη μας Μάνα δεν «εκπορεύεται κατησχυμμένος από Αυτήν», για να την έχουμε συμπαραστάτη, βοηθό και πρεσβευτή προς τον Υιό της Κύριό μας Ιησού Χριστό.

Στην ακολουθία έλαβαν μέρος o Αιδεσιμ. Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Εφημέριος της Ενορίας Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας και Αρχιερατικός Επίτροπος Β΄ Αρχιερ. Περιφ., και ο Ιερολογιώτατος Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, έψαλλε πολυμελής χορός με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη κ. Ιω. Αρώνη και εκκλησιάστηκαν αρκετοί πιστοί από την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας, ανάμεσά τους και το Μέλος της Δημοτικής Κοινότητας Ιεράπετρας κ. Χρυσοβαλάντης Λιανάκης, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαϊνιάς κ. Αναστασία Νεοφώτιστου κ.ά.