Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος στην πανήγυρη του πολιούχου της πόλεως Ηρακλείου Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος στην πανήγυρη του πολιούχου της πόλεως Ηρακλείου Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά
Ημερομηνία δημοσίευσης 11.11.2022

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος έλαβε μέρος στην πανήγυρη του πολιούχου της πόλεως Ηρακλείου Αγίου μεγαλομάρτυρος Μηνά του θαυματουργού.

Την κυριώνυμο ημέρα, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου (ο οποίος και χοροστάτησε), Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Βαβυλώνος κ. Θεοδώρου και Κνωσού κ. Μεθοδίου, και πλήθους κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας Κρήτης.

Επίσης, στο Ιερό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο Πανοσιολογιώτατος Μέγας Πρωτοσύγκελλος των Πατριαρχείων κ. Θεόδωρος.

Το θείο κήρυγμα διηκόνησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος, ο οποίος με γλαφυρότητα αναφέρθηκε στη ζωή και τον βίο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά και στην αγιαστική παρουσία και τις θαυματουργικές παρεμβάσεις του, δια μέσου των αιώνων, στον λαό του Μεγάλου Κάστρου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, αφού πρώτα ευχαρίστησε τους παρισταμένους αδελφούς Αρχιερείς για την παρουσία τους και τον διακονήσαντα τον λόγο Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κνωσού, χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον κ. Ιωάννη Δρακωνάκη και του ευχήθηκε να έχει την ευλογία του Αγίου Μηνά στη ζωή και τη διακονία του στο ιερό Αναλόγιο. Στο τέλος της προσλαλιάς του, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τη στιχουργό-μαντιναδολόγο κυρία Δέσποινα Σπαντιδάκη, για το τραγούδι που αφιέρωσε στον προστάτη και πολιούχο του Μεγάλου Κάστρου και φέρει τον τίτλο «Άγιος Μηνάς», προσφέροντάς της μια εικόνα του Αγίου Μηνά, καθώς επίσης και τους μουσικούς: Σταμάτη Κόκκινο (ερμηνευτή του τραγουδιού), Γεώργιο Κατσουλιέρη (συνθέτη του τραγουδιού), Νικόλαο Βεζυράκη (λυράρη), Αλέξανδρο Ψαλτογλίδη (κιθαρίστα), οι οποίοι, με την παράκληση και της δραστήριας προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Σίλα κυρίας Μαρίας Κυπράκη, με κρητική λεβεντιά και αρχοντιά ερμήνευσαν το τραγούδι αυτό από την πλατεία του Αγίου Μηνά, κατά την έξοδο της λιτανευτικής πομπής.

Στη συνέχεια ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Μηνά, καθώς επίσης και των Ιερών Λειψάνων του προσφάτως ανακηρυχθέντος Αγίου από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, Κυρίλλου Λουκάρεως Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Κρητός, το οποίο εκόμισε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγκαράθου Αρχιμανδρίτης Ευμένιος Ρουσσάκης.

Στις παραπάνω εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν ακόμα, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Βουλευτές Ηρακλείου, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι επικεφαλής των τοπικών Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών και άλλοι εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων του τόπου μας.

Πηγή: Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης