Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος στην εκδήλωση παρουσίασης της Μελέτης για την ανάπλαση της παλιάς πόλης της Ιεράπετρας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος στην εκδήλωση παρουσίασης της Μελέτης για την ανάπλαση της παλιάς πόλης της Ιεράπετρας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 14.05.2022

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, συμμετείχε στην Εσπερίδα που οργανώθηκε από την Α.Μ.Κ.Ε. «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ 35ος Παράλληλος» στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας το απόγευμα του Σαββάτου 14 Μαΐου 2022. 

Στην εκδήλωση παρουσίαστηκε ο τόμος με τα πρακτικά της Ημερίδας της  3ης Επιστημονικής Αρχαιολογικής Συνάντησης της Ιεράπετρας, που είχε συνδιοργανωθεί από την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, τον Δήμο Ιεράπετρας και την Α.Μ.Κ.Ε. «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ 35ος Παράλληλος» στο Συνεδριακό Κέντρο του Κέντρου Κοινωνικής και Πολιτιστικής Μέριμνας της Ιεράς Μητροπόλεως από 25 έως 27.05.2018, με θέμα: «Ιεράπετρα 35ος Παράλληλος – Η νοτιότερη πόλη της Ευρώπης- Καλές Πρακτικές Ανάδειξης του Πολιτιστικού Αποθέματος».

Στη συνέχεια η Αρχιτέκτων Καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Αμαλία Κωτσάκη και η ομάδα της παρουσίασαν την Μελέτη που συνέταξαν για την παλιά πόλη της Ιεράπετρας, με βάση την Προγραμματική Σύμβαση που υπεγράφη ανάμεσα στην Ιερά Μητρόπολη, τον Δήμο Ιεράπετρας και το Πολυτεχνείο Κρήτης. Τη Μελέτη χρηματοδότησε ο Δήμος Ιεράπετρας.  

Την εκδήλωση παρουσίασαν εκ μέρους της ΑΜΚΕ «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ 35ος Παράλληλος οι κ. Μιχάλης Σκλάβος και Γιώργος Σωμαράκης, ενώ χαιρέτισαν ο Σεβ. κ. Κύριλλος, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης και ο π. Χριστόδουλος Παπακώστας από την Ιερά Μητρόπολη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου.

Ο Σεβ. ευχαρίστησε τους διοργανωτές και ιδιαιτέρως την κ. Κωτσάκη για την εμπεριστατωμένη μελέτη ανάπλασης της παλιάς πόλης της Ιεράπετρας. Χρέος όλων μας, επεσήμανε, είναι η διατήρηση του πολιτιστικού αποθέματος και η ανάδειξή του. Η παρούσα μελέτη ας αποτελέει έναν οδηγό και ένα οδικό χάρτη που οφείλουμε να τηρήρουμε όλοι μας, οι Φορείς, η Εκκλησία, οι Πολίτες που ζουν στην πόλη. Είναι στο χέρι μας να κάνουμε την πόλη μας ελκυστική, χωρίς να χάσει την ταυτότητα και το χρώμα της. Οφείλουμε να επιδείξουμε πνεύμα συνεργασίας και συναντίληψης για να το πετύχουμε.

Ακολούθησε γόνιμη συζήτηση και υποβλήθηκαν ερωτήματα, προβληματισμοί και προτάσεις στην κ. Κωτσάκη, ιδιαιτέρως από Μηχανικούς και Αρχιτέκτοντες παρόντες, η οποία έδωσε πειστικές απαντήσεις.