Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος μεταξύ των ομιλητών σε Συνέδριο για τον Θρησκευτικό Τουρισμό στα Χανιά.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος μεταξύ των ομιλητών σε Συνέδριο για τον Θρησκευτικό Τουρισμό στα Χανιά.
Ημερομηνία δημοσίευσης 26.04.2022

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί του Θρησκευτικού Τουρισμού της Εκκλησίας Κρήτης, συμμετείχε ως ομιλητής σε Συνέδριο για τον Θρησκευτικό Τουρισμό που διοργάνωσε την Παρασκευή 6 Μαΐου σε κεντρικό ξενοδοχείο στον Πλατανιά Χανίων το διεθνούς κύρους περιοδικό The Economist σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και την Περιφέρεια Κρήτης.

Το Συνέδριο χαιρέτισαν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης, Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου προσκυνηματικών περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτριος Φραγκάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης κ.α.

Περίπου 200 εκ. άνθρωποι τον χρόνο αποτελούν την παγκόσμια αγορά του λεγόμενου προσκυνηματικού – θρησκευτικού τουρισμού, ενός τομέα που παρουσιάζει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης στην Κρήτη περισσότερο ως δυνατότητα εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος παρά ως διακριτός τουριστικός κλάδος.

Οι παραπάνω επισημάνσεις για το θέμα έγιναν στο συνέδριο του Economist που φιλοξενείται στα Χανιά με σημαντικούς Έλληνες και διεθνείς ομιλητές.

«Συζητάμε σήμερα το πώς μπορεί να ενσωματωθεί αυτός ο τομέας στο γενικότερο τουριστικό προϊόν. Στην Κρήτη λίγοι έρχονται για θρησκευτικούς λόγους αλλά όλοι θέλουν να επισκεφθούν ένα μοναστήρι, έναν τόπο λατρείας» τόνισε ο κ. Bruce Clark, πρόεδρος του συνεδρίου, συγγραφέας, δημοσιογράφος, λέκτορας, συντάκτης θρησκευτικών θεμάτων, The Economist.

Είναι πολύ μεγάλη τιμή για τον ΕΟΤ να συνεργάζεται με έναν τόσο σημαντικό φορέα όπως το evonomist. Η Κρήτη μας έχει όλες τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη αυτής της μορφής τουρισμού» ανέφερε ο γ.γ. του Οργανισμού, Δημήτρης Φραγκάκης, εξηγώντας πως ο θρησκευτικός – προσκυνηματικός τουρισμός στην περιοχή μας έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Βασικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση είναι σωστό «branding στα μνημεία τα οποία έχουμε, διατήρηση των μνημείων με ενίσχυση των υποδομών και συνεργασία μεταξύ φορέων» τόνισε.

Στην ομιλία του ο  Δημήτρης Φραγκάκης τόνισε, μεταξύ άλλων:  «Φιλοξενούμε σήμερα στα Χανιά ένα πολύ σημαντικό συνέδριο του έγκυρου Economist και είναι μεγάλη τιμή για τον ΕΟΤ να συνεργάζεται με έναν φορέα που διεξάγει πολύ παρεμβατικά συνέδρια σε όλο τον κόσμο. Το θέμα μας σήμερα είναι ο θρησκευτικός τουρισμός. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη μορφή τουρισμού που έχει εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη, η οποία έχει όλες τις προϋποθέσεις και όλα τα μνημεία της θρησκευτικής κληρονομιάς για να πρωταγωνιστήσει και σε αυτό το πεδίο.

Βασικός στόχος της ευρύτερης στρατηγικής του ΕΟΤ είναι να μπορέσουμε να επιμηκύνουμε τη σεζόν, να έχουμε ταξιδιώτες και τον χειμώνα και να έχουμε και μια διάχυση του εισοδήματος σε όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται. Στον ΕΟΤ θεωρούμε ότι ο θρησκευτικός τουρισμός είναι ένας βασικός πυλώνας αυτής της στρατηγικής, όπως και η γενικότερη ανάπτυξη του «τουρισμού εμπειρίας».

Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κύριος Κύριλλος αναφέρθηκε στις ενέργειες από μεριάς Εκκλησίας της Κρήτης πάνω στο θέμα. «Το σημερινό συνέδριο είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ενισχύσουμε την ήδη καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ όλων των φορέων στην Περιφέρεια Κρήτης, να αναδείξουμε τα μνημεία αυτά που υπάρχουν και να τα συνδέσουμε με τα άλλα μνημεία της περιοχής» τόνισε σε δήλωσή του πριν την έναρξη των εργασιών.

Περισσότερο για μια αυθεντική εμπειρία παρά για ένα ξεχωριστό είδος τουρισμού, έκανε λόγο  ο Γιώργος Τζιάλλας, περιφερειακός διευθυντής, Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού και γ.γ. του Υπουργείο Τουρισμού την περίοδο 2015-2019, τόνισε: 

«Είχαμε σχεδιάσει και υλοποιείται τώρα ένα πρόγραμμα για τον θρησκευτικό τουρισμό. Αναβαθμίζουμε τις υποδομές σε μνημεία, ιστορικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος μοναστήρια και μαζί όλες τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται γύρω από αυτές τις υποδομές. – Όταν αυτά τα μνημεία συνδυαστούν με δραστηριότητες μπορούν να προσελκύσουν και νέους» ανέφερε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα παραδοσιακά πανηγύρια προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Αιχμή του δόρατος ειδικά για την Κρήτη είναι τα πανηγύρια καθώς αν αξιοποιηθούν σε τοπικό επίπεδο προσφέρουν μια αυθεντική εμπειρία στον επισκέπτη και παράλληλα εμπλέκουν πολλούς ανθρώπους. Γιατί ο τουρισμός είναι οι άνθρωποί του» τόνισε.

Στο συνέδριο τοποθετήθηκαν ακόμα οι:

• Μητροπολίτης Δωδώνης κύριος Χρυσόστομος, πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος
• Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, υπέρτιμος και έξαρχος Ευρώπης κύριος Ευγένιος
• Νίκη Κεραμέως, υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων (διαδ. συμμετοχή)
• Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Τουρισμού (διαδ. συμμετοχή)
• Λευτέρης Αυγενάκης, υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού (βιντεοσκοπημένο μήνυμα)
• Σοφία Ζαχαράκη, υφυπουργός Τουρισμού (διαδ. συμμετοχή)
• Σταύρος Αρναουτάκης, περιφερειάρχης Κρήτης
• Κωνσταντίνος Αγοραστός, περιφερειάρχης Θεσσαλίας (διαδ. συμμετοχή)
• Δημήτρης Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικκαίων, πρόεδρος, Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) (διαδ. συμμετοχή)
• Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κύριος Κύριλλος
• Μητροπολίτης Κυδωνίας καί Ἀποκορώνου κύριος Δαμασκηνός
• π. Πέτρος Στεφάνου, Καθολικός Επίσκοπος Σύρου-Θήρας

• Ευτύχης Παλλήκαρης, διευθυντής, Powergame.gr
• Husna Ahmad, CEO, Global One 2015, γενική γραμματέας, World Muslim Leadership Forum
• Χρήστος–Νικόλαος Αναγνωστόπουλος, πρόεδρος, τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας,
διευθυντής του εργαστηρίου Intelligent Systems, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
• Silvia Aulet, επίκουρη καθηγήτρια, Σχολή Τουρισμού, Πανεπιστήμιο της Girona, Ισπανία (διαδ. συμμετοχή)
• Δημήτρης Βασιλειάδης, προϊστάμενος υπηρεσίας ΕΟΤ Ισραήλ
• Γιώργος Δεσύλλας, ιδρυτής & διευθύνων σύμβουλος, FlexCar
• Victoria Finlay, διευθύντρια επικοινωνίας, Alliance of Religions and Conservation (ARC)
• Κωνσταντίνος Ζορμπάς, γενικός διευθυντής, Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης
• Αρχιμανδρίτης π. Απόστολος Καβαλιώτης, διευθυντής του γραφείου της Ευρωπαϊκής Διασύνδεση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
• Ευάγγελος Κυριακίδης, διευθυντής, The Heritage Management Organization
• Θεόδωρος Μεταξάς, αναπλ. καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
• Πολυξένη Μοίρα, καθηγήτρια, τμήμα Διοίκησης Τουρισμού, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
• Martin Palmer, γενικός γραμματέας, Alliance of Religions and Conservation (ARC)
• Κυριάκος Παπαδάκης, γραμματέας Ένωσης Ξενοδοχων Ν. Χανίων
• Βασιλική Σταθοκώστα, αναπλ. καθηγήτρια, τμήμα Θεολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
• Elizabeth Theokritoff, επιστημονική συνεργάτις και λέκτορας, Ινστιτούτο Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών του Κέιμπριτζ (διαδ. συμμετοχή)

 

 

Τον χαιρετισμό του με βιντεοσκοπημένο μήνυμα απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κύριος Βαρθολομαίος:

 

 

Πηγή: www.zarpanews.gr