Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος προεξήρχε και λάμπρυνε την πανήγυρη της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Σητείας. Η ύψιστη διάκριση της Εκκλησίας Κρήτης, η απονομή του Σταυρού των Αποστόλων Παύλου και Τίτου, στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος προεξήρχε και λάμπρυνε την πανήγυρη της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Σητείας. Η ύψιστη διάκριση της Εκκλησίας Κρήτης, η απονομή του Σταυρού των Αποστόλων Παύλου και Τίτου, στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη
Ημερομηνία δημοσίευσης 26.09.2022

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, και προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου, πανηγύρισε την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022, εορτή της μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Ακρωτηριανής και Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Τοπλού Σητείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης με την ιδιότητα του Προέδρου της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης ιερούργησε στην ιστορική και παλαίφατη αυτή Ιερά Μονή της Ανατολικής Κρήτης.

Το απόγευμα της Κυριακής 25/9 τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, κατά τον οποίο χοροστάτησε και ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, συμπροσευχουμένων εκ των Παραθρονίων του Σεβ. Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ευγενίου, και του οικείου Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.

Στο τέλος της ακολουθίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος προσφώνησε κατάλληλα τον Σεβ. Αρχιεπίκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο με τα εξής λόγια: «Με αισθήματα ιδιαίτερης ευγνωμοσύνης και μεγίστης χαράς και τιμής σας υποδεχόμαστε, μαζί με τις αρχές του τόπου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Σητείας, στο ιστορικό καστρομονάστηρο της Παναγίας της Ακρωτηριανής και του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο ανατολικό άκρο της Κρήτης. Ευχαριστούμε που παρά το βαρύ πρόγραμμα των υποχρεώσεών σας αποδεχθήκατε την ταπεινή μας πρόσκληση και ήλθατε να μας ευλογήσετε και να ιερουργήσετε. Σας καλωσορίζουμε και σας ευχόμαστε για την επάξια εκλογή σας στη θέση του Πρωθιεράρχου της Εκκλησίας Κρήτης η Παναγία η Ακρωτηριανή να σας ενδυναμώνει στα καθήκοντά σας και να σας δίδει υγεία σωματική και πνευματική, ο δε Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος να πλημμυρίζει την γεμάτη αγάπη, καλοσύνη και ευγένεια αρχιερατική καρδία σας, με αισθήματα αγάπης προς όλους τους Κρήτες.

Όταν η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπό την προεδρία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου μας κ.κ. Βαρθολομαίου, σας εξέλεξε Αρχιεπίσκοπο Κρήτης αισθήματα ευγνωμοσύνης, χαράς, ελπίδας και ενθουσιασμού γέμισαν όλους τους Κρήτες, τους εγγύς και τους μακράν, καθώς είχατε δώσει δείγματα γραφής στο Λασίθι, κοντά στο μακαριστό Γέροντά σας Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κυρό Νεκτάριο, ως Επίσκοπος Κνωσού στο Ηράκλειοκαι ως Μητροπολίτης Ρεθύμνης  και Αυλοποτάμου. Ο λύχνος έπρεπε να τεθεί πάνω στη λυχνία, για να ¨λάμπει πάσιν τοις εν τη οικία σε καιρούς δύσκολους και δυσχείμερους και ήδη κατά τους πρώτους μήνες της πρωθιεραρχίας σας το έχετε αποδείξει».

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ευγένιος αντιφώνησε με λόγους από καρδιάς και αναφέρθηκε στη διαχρονική αξία του πανηγυρίζοντος καστρομονάστηρου της Κυρίας Θεοτόκου της Ακρωτηριανής και του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην ανατολική εσχατιά της Κρήτης. Όπως τόνισε, «συναχθήκαμε όλοι για να τιμήσουμε τον «καστροφύλακα» του, τον  Άγιο Ιωάννου τον Θεολόγο, τον μαθητή της αγάπης που στην πραγματικότητα είναι ο δάσκαλος της αγάπης. Στην Εκκλησία της Κρήτης υπάρχει η αγάπη μεταξύ των Επισκόπων, των Ιερέων, των Μοναστηριών, και είμαστε αποφασισμένοι να διακρατούμε την ενότητα για το καλό του ευγενούς λαού μας. Βλέπω τις πέτρες της Μονής και ακούω να μιλούν με φωνή λεπτής αύρας για την μακραίωνη ιστορία της, πως κράτησε τον ορθόδοξο πολιτισμό, την εκκλησιαστική παράδοση, και την αγαπητική διαβεβαίωση του Κυρίου μας «εν τούτῳ γνώσονται πάντες ότι εμοί μαθηταί εστε, εάν αγάπην έχητε εν αλλήλοις». Αυτή η αγάπη είναι μονόδρομος, δεν μπορούμε να μη ζούμε αγαπητικά, διότι τον Θεό θα τον δεις όχι στα σύνεφα αλλά στα μάτια του αδελφού, κάθε συνανθρώπου μας, που είναι εικόνα Θεού, για να κατέβεις στη συνέχεια στον καρδιακό χώρο του.

Με απλό και μεστό λόγο ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον ρόλο της αγάπης, ως ιδιαίτερου χαρακτηριστικού των χριστιανών και υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με την υμνολογία της εορτής, ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος «πλήρης ων της αγάπης, πλήρης γέγονε και της θεολογίας». Παρότρυνε να τον έχουμε παράδειγμα και να τηρήσουμε τις δικές του προτροπές και τα παραγγέλματά του σε καιρούς μοναξιάς, αφιλίας, εγκατάλειψης και αγνωμοσύνης, και να γίνουμε και εμείς ό,τι έγινε εκείνος δίπλα στον Εσταυρωμένο «Κύριο της δόξης».

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος ενθυμήθηκε την υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην Πάτμο, όπου σαν σήμερα το έτος 1994 συμμετείχαν με τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, και την κοινή διακονία τους στην Αρχιγραμματεία της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, σημειώνοντας ότι διακονούμε ένα ευσεβή λαό που κρατά γερά μέσα σου τα ζώπυρα της πίστεως, λαό με λεβεντά, με εργατικότητα και τιμιότητα, αποφασισμένο να υπερασπισθεί τα ιερά και τα όσια της πατρίδας μας.

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης ευχήθηκε στον Σεβ. κ. Κύριλλο πολλά χρόνια να μοιράζει την αγάπη του στο ποίμνιό του, και ανέφερε ότι το πρωί ιερούργησε στη γενέτειρα του και πνευματική πατρίδα του, την Ιερά Μονή Γοργολαΐνη, για τις εκδηλώσεις προς τιμή και μνήμη του Καπετάν Φραγκίσκου Μαστραχά, μνημονεύοντας τον μακαριστό προκάτοχό του Μητροπολίτη Ευγένιο, όπως και τον Πρωθιεράρχη Ευγένιο Ψαλλιδάκη, ο οποίος καθιέρωσε στον χώρο αυτό τις Κατασκηνώσεις και τα Ιερατικά Συνέδρια της Ι.Α.Κ.  

Στον νέο Ηγούμενο π. Αμβρόσιο ευχήθηκε να γίνει ένας ιστορικός Καθηγούμενος και στον Προηγούμενο Γέροντα Φιλόθεο μακρότητα αγαθών ημερών και να απολαμβάνει τους καρπούς των κόπων του. Τέλος ζήτησε από το εκκλησίασμα να εύχεται «για εμάς να είμαστε μαθητές και δάσκαλοι της αγάπης μέσα στα σπλάχνα του λαού μας, και με καθαρή συνείδηση να συμπορευόμαστε και να διακονούμε τον φιλόχριστο και αριστοκρατικό λαό μας». 

Ανήμερα της εορτής, Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022, τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου, χοροστατούντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου και στη συνέχεια Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ευγενίου και συνιερουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού και του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, ενώ κατά αρχαία παράδοση ο Ηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης παρέστη από το Παραθρόνιο και στο τέλος της ακολουθίας διένειμε το αντίδωρο

Πριν την απόλυση ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ευχαρίστησε από καρδίας τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ευγένιο, ο οποίος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για να λαμπρύνει φέτος την πανήγυρη του ιστορικού μοναστηριού στο ανατολικότερο άκρο της Κρήτης. Επίσης, ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό, που όδευσε οδον μακράν και προσήλθε στην πανήγυρη της Μονής, αποδεικνύοντας έμπρακτα την πραγματική αγάπη του για τα Μοναστήρια, αφού και εκείνος έζησε ως Μοναχός στην ιστορική Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων στα Χανιά. Επίσης, ευχαρίστησε τις αρχές, τον Δήμαρχο Σητείας κ. Γεώργιο Ζερβάκη ον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Ιωάννη Ανδρουλάκη, και τους λοιπούς εκπροσώπους των πολιτικών, στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών του τόπου. Ιδιαίτερα και ξεχωριστά ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στο παριστάμενο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εντιμότατο κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, και ανακοίνωσε με έκδηλη τη χαρά και την συγκίνηση την απονομή σ’ αυτόν του Σταυρού των Αποστόλων Παύλου του Πρωτοκορυφαίου και Τίτου πρώτου Επισκόπου Κρήτης, που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Κρήτης, για την όλη πολύπλευρη και σημαντική προσφορά του στην τοπική Εκκλησία, την πανηγυρίζουσα Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Τοπλού, στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Σητεία, το Λασίθι, την Κρήτη και την πατρίδα μας. 

Η απονομή έγινε από τον Σεβ. Αρχιεπίκοπο κ.κ. Ευγένιο, Πρόεδρο της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, ο οποίος ευχήθηκε τα δέοντα στον Σητειακό Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, και ευχαρίστησε τον Θεό που αξίωσε να του επιδώσει ο ίδιος άξια και δίκαια την ύψιστη αυτή διάκριση της Εκκλησίας Κρήτης και ευχήθηκε με τη βοήθεια όλων μας ο τόπος αυτός, που το πρωί πρώτος βλέπει τον ήλιο, να έχει καλύτερες ημέρες στο μέλλον.

Ο τιμηθείς Υπουργός κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης με συγκίνηση ευχαρίστησε θερμά τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για την εισήγησή του στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης και τον Σεβ. Πρόεδρό της Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ευγένιο που του απένειμε δια χειρών του την ύψιστη αυτή τιμητική διάκριση και σημείωσε ότι όλα αυτά τα χρόνια της πολιτικής του σταδιοδρομίας κάνει απλώς το καθήκον του ως απλός χριστιανός και θα συνεχίσει να εργάζεται για την προαγωγή του τόπου και της πατρίδας με αγάπη.  

Στην πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιoλ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου Αρχιμ. Νικηφόρος Εικοσιδέκας, ο Πανοσιολ. Ηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας Αρχιμ. Παΐσιος Δερμιτζάκης, ο Παν/τος Προηγούμενος της Ι. Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης και πλειάδα Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, μεταξύ των οποίων και ο Κληρικός της Ι.Α.Κ. Αιδεσιμολ. Πρωτ. Σταμάτιος Μηλαθιανάκης, Εφημέριος Ενορίας Παναγίας Καμαριανής πόλεως Ηρακλείου. Έψαλλαν ο υπεύθυνος Καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως στη Σητεία Αιδεσιμολ. Πρωτ. Νικόλαος Αλεξάκης με τους συνεργάτες του Ιεροψάλτες, και οι Ιεροψάλτες της Μονής κ. Γεώργιος Τσικαλάκης και κ. Γεώργιος Μαρκαντωνάκης.

Παρέστησαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, η σύζυγός του ερίτιμος κ. Αφροδίτη Δωρίτη, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης, οι Διοικητές της Π.Ν.Β. Κυριαμαδίου Αντιπλοίαρχος Ιωάννης Καρδαράς, της 11ης Μ.Σ.Ε.Π. Ζήρου Επισμηναγός ΕΑ κ. Γεώργιος Παπαδάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Σταύρος Σπανουδάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Δωδεκανήσου και πρώην Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Καζαμίας, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας κ. Μαρία Γιαννακάκη, οι Αντιδήμαρχοι Σητείας κ. Νικ. Μακρυνάκης, κ. Γεώργιος Αϊλαμάκης και κ. Ιωάννης Παπαδάκης, οι Αντιδήμαρχοι Ιεράπετρας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη και κ. Εμμαν. Βρυγιωνάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Νικόλαος Χατζηδάκης, οι πρώην Δήμαρχοι Σητείας κ. Θεόδωρος Πατεράκης κ. Νικ. Κουρουπάκης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, και πολλοί φίλοι και προσκυνητές της Μονής.

Μετά την Θεία Λειτουργία παρετέθη εόρτιος τράπεζα, κατά την οποία ο Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλος προσφώνησε κατάλληλλα τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο, τον Υπουργό κ. Πλακιωτάκη και τους εκπροσώπους των Αρχών, και ο Ηγούμενος π. Αμβρόσιος προσέφερε, εκ μέρους της Ιεράς Μονής, αναμνηστικά δώρα στους υψηλούς επισκέπτες.