Ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης της ιστορικής Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας.

Ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης της ιστορικής Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 11.10.2022

Το πρωί της Τρίτης 11 Οκτωβρίου 2022 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας και επιθεώρησε τις εκτελούμενες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του κτιριακού συγκροτήματος της Μονής.     

Οι εργασίες ολοκληρωμένης επέμβασης συντήρησης και αποκατάστασης του οικοδομικού συγκροτήματος της ιστορικής Μονής εκτελούνται από την ανάδοχο εταιρεία «ΤΑΛΩΣ Α.Τ.Ε.», σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης, που εκπόνησε το Γραφείο Αρχιετεκτονικών Μελετών «Σταύρος Μαμαλούκος-Αναστασία Καμπόλη και Συνεργάτες», η οποία εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση Αναστηλώσεως Βυζαντινών καί Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΑΔΑ: ΒΕΧΩΓ-ΕΗΦ 4). Προηγήθηκαν όλες οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις των αρμοδίων πολεοδομικών και αρχαιολογικών υπηρεσιών, καθώς και τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Εκκλησιαστικής Αρχιτεκτονικής Κρήτης και Δωδεκανήσου (Σ.Ε.Α.Κ.Δ.) και της Υπηρεσίας Δομήσεως (ΥΔΟΜ) της Εκκλησίας Κρήτης και Δωδεκανήσου. 

Το έργο με τίτλο «Συντήρηση και αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης στην περιοχή Γουρνιά Παχειάς Άμμου Δήμου Ιεράπετρας Π. Ε. Λασιθίου, Δήμου Ιεράπετρας» χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης και έχει συνολικό προϋπολογισμό 2.028.000,00 Ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. Για το σκοπό αυτό έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Ιεράς Μητροπόλεως και της Περιφέρειας Κρήτης και έχει συσταθεί Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της σύμβασης του έργου. 

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος συνομίλησε με τον Ηγούμενο της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. Παΐσιο Δερμιτζάκη και ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους του έργου για την πορεία των εργασιών, εκφράζοντας την ικανοποίησή του και για άλλη μία φορά ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κρήτης και προσωπικά τον Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη για την χρηματοδότηση του έργου.

Τον Σεβ. κ. Κύριλλο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως και ορισμένος εκ μέρους της Μητροπόλεως στην ως άνω Επιστροπή Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης. 

Να σημειώσουμε ότι παρά το γεγονός ότι το μοναστήρι έχει μετατραπεί αυτή την περίοδο σε ένα μεγάλο εργοτάξιο, οι επισκέπτες μπορούν να προσκυνούν το Καθολικό της Μονής με τον σπηλαιώδη ναό, και οι ιερές ακολουθίες του νυχθημέρου τελούνται κανονικά από τους Πατέρες της Ι. Μονής.