Με την παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη ο Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας.

Με την παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη ο Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 15.08.2022

Mε τη δέουσα λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πολυάριθμων προσκυνητών τελέσθηκε το απόγευμα της Kυριακής 14 Αυγούστου 2022 ο Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πανηγυρίζουσα ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Γουρνιών Ιεράπετρας. Εκατοντάδες προσκυνητές κυρίως από τις περιοχές της Ιεράπετρας και του Αγίου Νικολάου αλλά και πολλοί επισκέπτες του Νομού Λασιθίου κατά τη θερινή περίοδο, πολλοί μάλιστα πεζοπορώντας, προσήλθαν και φέτος στην παλαίφατη Μονή, για να συμμετάσχουν στον πανηγυρικό Εσπερινό της μεγάλης Θεομητορικής εορτής και να προσκυνήσουν την εικόνα της Κυράς Φανερωμένης, ενώ η προσέλευση των πιστών συνεχίστηκε έως αργά το βράδυ.

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος. Αντί κηρύγματος ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης ανέγνωσε τη Συνοδική Εγκύκλιο της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου «προς τους Ευλαβεστάτους Κληρικούς, τους Οσιωτάτους Μοναχούς και τον ευσεβή και λαό της Εκκλησίας Κρήτης».

Στο τέλος της ακολουθίας ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευλόγησε τους άρτους στο προαύλιο του Καθολικού της Μονής και ευχήθηκε στους πολυάριθμους προσκυνητές η Κυρία Θεοτόκος η Φανερωμένη να είναι διαρκής προστασία, σκέπη, παρηγοριά, δύναμη και ελπίδα σ᾽ αυτούς και τις οικογένειές τους. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον εντιμότατο Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη για την παρουσία του ως προσκυνητού στην ιστορική Μονή για άλλη μια χρονιά, αλλά και για την απόφασή του να εντάξει το έργο αναστήλωσης της Μονής στο Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης και στη καθοριστική συμβολή του για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να αρχίσει ο ανάδοχος του έργου τις εργασίες αμέσως μετά την πανήγυρη. Επίσης, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιο Καλαντζάκη, την Αντιδήμαρχο κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη και τις Υπηρεσίες του Δήμου για τη βοήθειά τους στον καθαρισμό του δρόμου και την καθαριότητα, τον Αστυνομικό Διευθυντή Λασιθίου κ. Σταύρο Σπανουδάκη και τους άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Ιεράπετρας για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, την ΕΔΙΚ Ιεράπετρας και τους εθελοντές Μέλη για τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στη διευκόλυνση των προσκυνητών καθόλη τη διάρκεια του Δεκαπενταυγούστου και τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Λασιθίου 104,4 και τον ιδιοκτήτη του κ. Γιώργο Τουτουδάκη για την ραδιοφωνική αναμετάδοση της Ακολουθίας.

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού της εορτής έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Ηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Παΐσιος Δερμιτζάκης και ο Ιερολ. Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ τους θεσπέσιους ύμνους της εορτής απέδωσε χορός ιεροψαλτών με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη και Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννη Αρώνη και τον κ. Εμμανουήλ Γαλανάκη.