Η τελευταία Παράκληση στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης στον Τράχηλα Σητείας.

Η τελευταία Παράκληση στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης στον Τράχηλα Σητείας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 13.08.2022

Το απόγευμα της Παρασκευής 12 Αυγούστου 2022 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Εσπερινού της αποδόσεως της εορτής της Μεταμορφώσεως και του τελευταίου για φέτος Μικρού Παρακλητικού Κανόνος στην Υπεραγία Θεοτόκο, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στην πάλαι ποτέ διαλάμψασα Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης «Τράχηλα» της Ενορίας Σκοπής Σητείας. 

Στην ομιλία του ο Σεβ. κ. Κύριλλος τόνισε ότι κατά την ευλογημένη και κατανυκτική περίοδο του Δεκαπενταυγούστου με τις Ιερές Παρακλήσεις εκφράσαμε την άπειρη ευγνωμοσύνη μας προς το ιερό πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, που έγινε συνεργός του Θεού για τη σωτηρία όλου του κόσμου με την ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου Του. Όπως τόνισε, η Παναγία μας αποτελεί την «Πλατυτέρα των Ουρανών», όπως εικονίζεται στην κόγχη του Ιερού Βήματος, και τη «Χώρα του Αχωρήτου», η οποία χωρεί μέσα στην αγκαλιά της όχι μόνο τον Χριστό αλλά και όλους εμάς τους ανθρώπους.

Ακόμα, ο Σεβ. αναφέρθηκε στη μεγάλη ιστορία της Μονής Παναγίας Φανερωμένης στον «Τράχηλα» Σητείας, η οποία πάντοτε υπήρξε χώρος άσκησης, όπως μαρτυρούν τα οστά των μοναχών που μέχρι σήμερα διασώζονται στον σπηλαιώδη ναό, καθώς και στη συνέχιση της παλαιάς παράδοσης των ευλαβών χριστιανών της περιοχής να συμμετέχουν στις ακολουθίες που τελούνται στην παλαιά Μονή κατά την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου, πολλοί να διαμένουν στα κελλιά της, αλλά και πολλοί να έρχονται από μακρινή απόσταση με τα πόδια για να προσκυνήσουν και να εκπληρώσουν κάποιο τάξιμό τους. Τέλος, ευχήθηκε στο εκκλησίασμα να έχει την σκέπη και την προστασία της Παναγίας μας στις ποικίλες περιστάσεις, τις θλίψεις, τους πειρασμούς και τις δοκιμασίες της καθημερινής ζωής.

Στην ακολουθία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, Πρωτοσύγκελλος Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ι. Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού, ο Αιδεσιμολ. Εφημέριος της Ενορίας Σκοπής π. Δημήτριος Αχλαδιανάκης και ο Ιερολ. Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς. Παρέστησαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί της περιοχής, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης και η Αντιδήμαρχος κ. Ελένη Πλατανάκη.