Η Κυριακή των Μυροφόρων στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Νέας Ανατολής Ιεράπετρας.

Η Κυριακή των Μυροφόρων στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Νέας Ανατολής Ιεράπετρας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 08.05.2022

Μέσα στη λαμπρότητα και στην ευφρόσυνη ατμόσφαιρα της πασχάλιας περιόδου την Κυριακή των Μυροφόρων 8 Μαΐου 2022, εορτή του θαύματος της κόνεως του τάφου του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο και ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό της Νέας Ανατολής Ιεράπετρας.

Στην ομιλία του ο Σεβ. κ. Κύριλλος εξήγησε το ευαγγελικό ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο θάρρος και την παρρησία των Μυροφόρων γυναικών να αψηφήσουν τον κίνδυνο και τον φόβο των Ιουδαίων και να επισκεφθούν λίαν πρωί τον τάφο του Ιησού για να τον αλείψουν αρώματα και μύρα. Όμως έγιναν πρώτες μάρτυρες και φορείς της Αναστάσεως του Θεανθρώπου. Πρώτη η Παναγία είδε τον Αναστημένο Κύριο και μετά οι Μυροφόρες γυναίκες. Ο Κύριος στο πρόσωπο της Παναγίας αποκαθιστά τη θέση της στην Ορθόδοξη Εκκλησία. 

Επίσης ο Σεβ. αναφέρθηκε στο θαύμα της ανάδυσης θαυματουργικής κόνεως από τον τάφο του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου, όπου εισήλθε ζωντανός και κοιμήθηκε ειρηνικά, γνωρίζοντας ότι επρόκειτο να μεταστεί, σημειώνοντας ότι από τότε ο τάφος του αγίου αποτελεί πηγή ιαμάτων στην Έφεσο. 
Τέλος, ο Σεβ., αφού υπογράμμισε ότι το χαρακτηριστικό στοιχείο της θεολογίας του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου στο Ευαγγέλιο, τις Καθολικές Επιστολές και στο βιβλίο της Αποκαλύψεως είναι η αγάπη, παρότρυνε όλοι να προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε τη διδασκαλία του «Ευαγγελιστού της αγάπης» και να κάνουμε πράξη την αγάπη προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Εφημέριος της Νέας Ανατολής π. Εμμανουήλ Προϊστάκης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ εκκλησιάστηκαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί της περιοχής, μεταξύ των οποίων η Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ανατολής κ. Βασίλειος Ζαχαρόπουλος.