Το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο  του μακαριστού Ιερέως Πρωτ. Εμμανουήλ Τζανιδάκη στην Ενορία Πισκοκεφάλου

Το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο  του μακαριστού Ιερέως Πρωτ. Εμμανουήλ Τζανιδάκη στην Ενορία Πισκοκεφάλου
Ημερομηνία δημοσίευσης 10.04.2021

Το Σάββατο 10 Απριλίου 2021 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου Ιερέως Πρωτ. Εμμανουήλ Τζανιδάκη, στον ιστορικό ενετικό Ναό Αγίου Γεωργίου της Ενορίας Πισκοκεφάλου Σητείας, κτισμένο από την οικογένεια του ποιητή του Ερωτόκριτου Βιτσέντζου Κορνάρου. 

Στο σύντομο κήρυγμά του στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στον Ιερομάρτυρα Πατριάρχη Κων/πόλεως Γρηγόριο τον Ε΄, ο οποίος σαν σήμερα πριν 200 χρόνια υπέστη μαρτυρικό θάνατο, όταν λίγες μέρες μετά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, στις 10 Απριλίου 1821, μετά τη Θ. Λειτουργία του Πάσχα συνελήφθη, κηρύχθηκε έκπτωτος και φυλακίστηκε, και το απόγευμα της ίδιας μέρας απαγχονίστηκε στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, όπου παρέμεινε κρεμασμένος για τρεις ημέρες.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο “άνευ μαστίγων και διωγμών” μαρτύριο της συνειδήσεως, που εκουσίως και συνεχώς βιώνει ο άξιος Ιερεύς, όπως ήταν και ο επί 52 έτη Εφημέριος του Πισκοκεφάλου μακαριστός  Πρωτ. Εμμανουήλ Τζανιδάκης, ο οποίος διακρινόταν για τη βαθιά πίστη, τον ένθεο ζήλο, την αφιέρωσή του στη διακονία της Εκκλησίας, και τη θυσιαστική αγάπη και την προσφορά του προς τον λαό του Θεού. Τέλος, ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχήθηκε να είναι αιωνία και άληστος η μνήμη του π. Εμμανουήλ και να εύχεται για όλο πρώην ποίμνιό του από τα σκηνώματα του ουρανού. 

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο έλαβαν μέρος ο Προηγούμενος της Ι. Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, ο Εφημέριος της Ενορίας Οικονόμος π. Αντώνιος Μεταξάκης, ο Οικονόμος π. Χριστοφόρος Τζανιδάκης, Εφημέριος Χαμαιζίου και ανηψιός του μακαριστού π. Εμμανουήλ, και ο Διάκονος Τίτος Ματαλλιωτάκης, ενώ συμπροσευχόμενος παρέστη ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, Ηγούμενος της Μονής Τοπλού.