Ο Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Ιεράπετρας.

Ο Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Ιεράπετρας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 13.09.2021

Mε την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και ιερή κατάνυξη τελέσθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 13 Σεπτεμβρίου 2021 ο Εσπερινός της εορτής της παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στον ομώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό της πόλεως της Ιεράπετρας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, ο οποίος ευλόγησε τους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Στην εμπνευσμένη ομιλία του προς το εκκλησίασμα ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στο σταυρικό πολίτευμα που οφείλει βιώνει ο ορθόδοξος χριστιανός, του οποίου όλη η ζωή εμπνέεται και διαποτίζεται από τον Σταυρό του Χριστού. Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο Σταυρός είναι το σύμβολο της πίστεώς μας, η αληθινή δόξα, το ιερό σύμβολο, το όπλο και το «αήττητον τρόπαιον» των χριστιανών. Τα Ιερά Μυστήρια τελούνται με την επίκληση του Παναγίου Πνεύματος και με τη σφραγίδα του σημείου του Σταυρού, ο οποίος αποτελεί τον πιστότερο σύντροφος του χριστιανού μέχρι τον θάνατό του, που τον συνοδεύει ακόμα και πάνω στον τάφο του. Δεν νοείται Εκκλησία χωρίς σταυρό, όπως και Ανάσταση χωρίς Σταυρό, του οποίου η δύναμη και η χάρη δεν οφείλεται στο σχήμα του αλλά στο γεγονός ότι αποτελεί το όργανο της σωτηρίας του κόσμου με την απολυτρωτική Θυσία του Σωτήρα μας Ιησού Χριστού.   

Όπως σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, το Μυστήριο του Σταυρού ενεργούσε και αποκαλύπτονταν και προ Χριστού σε Δίκαιους ανθρώπους της Παλαιάς Διαθήκης. Αναφέρθηκε στις προτυπώσεις του Σταυρού στην Παλαιά Διαθήκη, όπως στον Μωυσή που διά του σημείου του Σταυρού διήλθε την Eρυθρά θάλασσα, μετέβαλε στην έρημο τα πικρά ύδατα της Μερράς σε γλυκά, κατατρόπωσε του Αμαλήκ την δύναμη και ύψωσε το χάλκινο φίδι ώστε οι Ισραηλίτες όταν τον ατένιζαν να θεραπεύονται από το δηλητήριο των όφεων και να προστατεύονται. 

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε εγκάρδια σε όλους τη χάρη και τη δύναμη του Τιμίου και Ζωηφόρου Σταυρού του Κυρίου μας, ώστε να μην αρνούμαστε τον Σταυρό μας αλλά με υπομονή, πνεύμα θυσίας, άσκηση και αγωνιστικό φρόνημα να ζούμε σταυρικά, απαρνούμενοι τα πάθη και τις αδυναμίες μας, και παράλληλα ευχαριστιακά και με μετάνοια, για να λάβουμε και την πείρα της Αναστάσεως.

Στην ακολουθία του πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού έλαβε μέρος ο Ιερός Κλήρος της πόλεως ενώ τους θεσπέσιους ύμνους της εορτής απέδωσαν οι χοροί ιεροψαλτών με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη και Δ/ντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννη Αρώνη και τον Ιεροψάλτη του πανηγυρίζοντος ναού κ. Γεώργιο Καπαράκη, και παρέστησαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί, τηρώντας τα μέτρα προστασίας από την πανδημία, μεταξύ των οποίων ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών συντοπίτης μας κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, η Αντιδήμαρχος κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη και ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας κ. Γεώργιος Αγγελάκης.