Με λαμπρότητα η πανήγυρη του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Χαμεζίου Σητείας.

Με λαμπρότητα η πανήγυρη του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Χαμεζίου Σητείας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 27.07.2021

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και κατάνυξη πανηγύρισε την Τρίτη 27 Ιουλίου 2021, εορτή της μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού, ο φερώνυμος ιστορικός Ιερός Ενοριακός Ναός του Χαμεζίου Σητείας.

Στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο. 

Κατά την ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στον βίο και του προσφορά του αγίου Παντελεήμονος του Ιαματικού, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο χάρισμα της ιάσεως των σωματικών και ψυχικών νοσημάτων που είχε λαβει από τον Θεό ως ανάργυρος ιατρός. Όπως σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, ο άγιος συνδύαζε αρμονικά την άσκηση της ιατρικής επιστήμης με την πίστη στο Θεό και την χωρίς ανταπόδοση αγάπη και προσφορά προς τον άνθρωπο. Επονομάζεται Ιαματικός από τις θαυμαστές ιάσεις και θεραπείες που επιτέλεσε, διότι όπου σταματούσαν οι δυνατότητες της ιατρικής επιστήμης ο άγιος επικαλούνταν τη βοήθεια του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Ιατρού των ψυχών και των σωμάτων μας. Τέλος, ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχήθηκε ο Άγιος Παντελεήμων ο Ιαματικός να βοηθήσει να ξεπεράσουμε την πανδημία του κορωνοϊού που ταλανίζει την παγκόσμια κοινότητα και να θεραπεύει τις νόσους των ασθενούντων. 

Στην πανήγυρη της Ενορίας Χαμαιζίου έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο καταγόμενος από το Χαμέζι Πανοσιολ. Αρχιμ. Τίτος Γαρεφαλάκης, ιερατικώς προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης Γαλατσίου της Ιεράς Αρχεπισκοπής Αθηνών, ο πρωτ. Γεώργιος Τσικαλάκης, Εφημέριος Έξω Μουλιανών, ο Εφημέριος Χαμεζίου Χριστοφόρος Τζανιδάκης και ο Διάκονος Τίτος Ματαλλιωτάκης, ενώ εκκλησιάσθηκαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, ο καταγόμενος από το Χαμαίζι Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Καζαμίας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λασιθίου κ. Νικόλαος Μητσογιάννης, ο Διοικητής της Ν.Π.Β. Κυριαμαδίου Αντιπλοίαρχος κ. Παναγιώτης Καλαθάκης και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Χαμαιζίου κ. Δημήτριος Γαρεφαλάκης, οι ενορίτες και άλλοι ευσεβείς χριστιανοί της περιοχής.