Η λαμπρή και πάνδημη πανήγυρη του Ι. Καθεδρικού Ναού Αγίας Αικατερίνης, πολιούχου και προστάτιδος της πόλεως Σητείας.

Η λαμπρή και πάνδημη πανήγυρη του Ι. Καθεδρικού Ναού Αγίας Αικατερίνης, πολιούχου και προστάτιδος της πόλεως Σητείας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 25.11.2021

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, με πάνδημη συμμετοχή των Σητειακών αλλά με την πιστή τήρηση των μέτρων που προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά του κορωνοϊού, εορτάσθηκε την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021 η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, πολιούχου και προστάτιδος της Σητείας, στον φερώνυμο Ιερό Καθεδρικό Ναό της πόλεως. Τόσο αφ᾿ εσπέρας όσο και ανήμερα της πανηγύρεως πλήθος πιστών συνέρρευσε στον πανηγυρίζοντα ναό για να προσκυνήσει τη σεπτή εικόνα και το τεμάχιο του ιερού λειψάνου της αγίας, που φυλλάσσεται στον ιστορικό ναό.

Το απόγευμα της Τετάρτης 24 Νοεμβρίου τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής, στον οποίο χοροστάτησε ο Σητειακής καταγωγής Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο. Στο ευμπνευσμένο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον βίο και το μαρτύριο της Μεγαλομάρτυρος Αγίας και εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Σεβ. Ποιμενάρχη της ιστορικής Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο για την ευγενή πρόσκληση να μετάσχει στον εορτασμό της πολιούχου της γενέτειράς του. Δεν έκρυψε δε τη χαρά και τη συγκίνησή του για τη μετοχή του για πρώτη φορά ως Αρχιερεύς στην πανήγυρη της Ενορίας που γεννήθηκε και μεγάλωσε. 

Στο τέλος της ακολουθίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ευχαρίστησε τον συντοπίτη και εκλεκτό γόνο της εύανδρης και όμορφης Σητείας Σεβ. Μητροπολίτη Προικοννήσου κ. Ιωσήφ για την αποδοχή της προσκλήσεως να συμμετάσχει στην πανήγυρη της πολιούχου και προστάτιδος της πόλεως Αγίας Αικατερίνης και θέωρησε την ευλογητική παρουσία του δώρο και ευλογία της πάνσοφης Αγίας. Αφού καλωσόρισε στο σπίτι και την γενέτειρά του τον πάντοτε αγαπητό και εκλεκτό Ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου, του προσέφερε εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ένα αρχιερατικό εγκόλπιο για να ενθυμείται πάντοτε την Ενορία που ως παιδί διακονούσε και έκανε τα πρώτα του πνευματικά βήματα. Επίσης, ευχήθηκε εγκάρδια σε όλο το εκκλησίασμα και ιδιαιτέρως στον παριστάμενο  Δήμαρχο κ. Γεώργιο Ζερβάκη και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας κ. Νικολάου Μεραμβελλιωτάκη, χρόνια πολλά με τις πρεσβείες, τη βοήθεια και τη σκέπη και προστασία της αγίας Μεγαλομάρτυρος και Πανσόφου Νύμφης του Χριστού.

Ανήμερα της πανηγύρεως, Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, στην οποία χοροστάτησε ο φιλοξενούμενος Ιεράρχης Σεβ. κ. Ιωσήφ, ο οποίος στη συνέχεια προξήρχε στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία συλλειτούργησε με τον Σεβ. κ. Κύριλλο και τον ιερό κλήρο της πόλεως. Τον θείο λόγο κήρυξε με τον πάντοτε χαρισματικό και ζωντανό τρόπο του ο Σεβ. κ. Ιωσήφ, ο οποίος με λόγο μεστό και γλαφυρό αναφέρθηκε στο βίο, τα χαρίσματα και το μαρτύριο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, εστιάζοντας στο ενσυνείδητο μαρτύριο της πανσόφου νύμφης του Χριστού και την επιλογή της να πάθει για τον Χριστό. «Το πάσχειν δια τον Χριστόν» ολοκλήρωσε την σοφία, την εξυπνάδα, την ομορφιά, την ρητορική δυνότητα, και τις υπόλοιπες αρετές της. Η αγία δόξασε τον Θεό, αφού αφιέρωσε όλα της τα χαρίσματα σ᾽ Αυτόν, και παρότρυνε να προσπαθήσουμε όλοι να ακολουθούμε το παράδειγμά της και να δοξάζουμε κάθε ημέρα τον Θεό επιτελώντας το θέλημά Του στη ζωή μας.

Ακολούθησε υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Σητείας η καθιερωμένη λιτάνευση της σεπτής εικόνος και των ιερών λειψάνων της Αγίας πέριξ του Καθεδρικού Ναού, λόγω των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού. 

Μετά την Απόλυση ο Σεβ. κ. Ιωσήφ εξέφρασε τη βαθιά συγκίνηση και τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Σεβ. κ. Κύριλλο για την ευγενή πρόσκληση συμμετοχής στην πανήγυρη της πολιούχου και προστάτιδος της γενέτειράς του. Στη συνέχεια, ως Μέλος αυτή την περίοδο της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετέφερε προς τον Σεβ. Ποιμενάρχη κ. Κύριλλο, τον Ιερό Κλήρο, τις παριστάμενες Αρχές του τόπου και τους ευσεβείς πιστούς τις σεπτές ευχές και τις ευλογίες της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος πάντοτε εύχεται και προσεύχεται για την Κρήτη και τους Κρήτες. 

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος, αφού καλοσώρισε και πάλι τον Σεβ. Μητροπολίτη Προικοννήσου κ. Ιωσήφ «στο σπίτι του, τη γενέτειρά του Σητεία», τον ευχαρίστησε για την πνευματική χαρά του Αρχιερατικού Συλλειτούργου κατά την τοπική εορτή και πανήγυρη της ιστορικής Σητείας. Επίσης καλωσόρισε στη Σητεία τον παριστάμενο Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, στον οποίο ευχήθηκε η Αγία Μεγαλομάρτυρος και Πάνσοφος Αικατερίνα να τον ενισχύει στο πολυσήμαντο και έμπρακτο έργο του επ᾿ ωφελεία όλης της Μεγαλονήσου Κρήτης. Στη συνέχεια, ευχήθηκε χρόνια πολλά και ευλογημένα στον Δήμαρχο της Σητείας κ. Γιώργο Ζερβάκη, στις παριστάμενες Αρχές και σ᾽ όλους τους πιστούς, αλλά και στους απανταχού όπου γης Σητειακούς, ιδιαιτέρως δε στις εορτάζουσες. Τέλος, ευχήθηκε την επόμενη χρονιά να εορτάσουμε υπό άλλες συνθήκες με τη βοήθεια της Αγίας Αικατερίνης, αλλά αυτό εξαρτάται, όπως υπογράμμισε, από εμάς και μόνο, και έκανε για άλλη μία φορά δημόσια έκκληση για τήρηση όλων των απαραίτητων και από τους ειδικούς προβλεπόμενων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, και προέτρεψε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να σπεύσουν και να εμβολιαστούν. 

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας και Ηγούμενος της Ι. Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Προηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, οι κληρικοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης πρωτ. του Οικουμενικού της Θρόνου Γεώργιος Λαδουκάκης και Δημήτριος Μιχούδης, και οι Εφημέριοι της πόλεως Σητείας.

Την πανήγυρη του Ιερού Καθεδρικού Ναού της πόλεως της Σητείας τίμησαν με την παρουσία τους ανήμερα της εορτής ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Ζερβάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Γουλιδάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Νομού Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Καζαμίας, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας κ. Παύλος Καπετανάκης, εκπρόσωπος της 11ης Μ.Σ.Ε.Π. Ζήρου Υποδιοικητής κ. Καλαφάτης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πλήθος ευσεβών χριστιανών από την περιοχή της Σητείας. Πολύτιμη υπήρξε και φέτος η συμβολή των Μελών της ΕΔΕΑΚ Σητείας στην τήρηση των μέτρων για το προσκύνημα των πιστών και την λιτανεία, αλλά και των Μελών της Σχολής Παραδοσιακών Χορών κ. Ευαγγελίας Βεζυράκη.

Ακολούθησε εόρτιο κέρασμα και μικρή δεξίωση στην αίθουσα του πανηγυρίζοντος ναού, όπου παρακάθησαν ο Ιερός Κλήρος και όλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, με την τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κατά του κορωνοϊού.