Η Κυριακή του Ασώτου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Σητείας.

Η Κυριακή του Ασώτου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Σητείας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 28.02.2021

Την Κυριακή του Ασώτου, 28 Φεβρουαρίου 2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε, κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Σητείας και τέλεσε το τεσσακονθήμερο ιερό μνημόσυνο του μακαριστού Πέτρου Μεταξάκη. 

Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην παραβολή του ασώτου υιού ή ευσπλαχνικού πατέρα, σημειώνοντας ότι η Εκκλησία μας, θέλοντας να μας προτρέψει στο μυστήριο της μετάνοιας, εν όψει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας, προβάλλει σήμερα το παράδειγμα του μετανοήσαντος «ασώτου υιού», και παράλληλα την άφατη αγάπη και ευσπλαχνία του Θεού, που αποτελεί κίνητρο για τη μετάνοια του ανθρώπου και την επιστροφή του σε κοινωνία μαζί Του.

Όπως υπογράμμισε, στο πρώτο μέρος της παραβολής δεσπόζει η μορφή του άσωτου υιού, που μετανοιωμένος επιστρέφει στο πατρικό σπίτι, όμως σε όλη την ευαγγελική περικοπή κυριαρχεί η μορφή του αγαθού και εύσπλαγχνου πατέρα. Αυτός σέβεται την ελεύθερη απόφαση του νεότερου υιού του, ικανοποιεί το αίτημά του και του δίνει το μερίδιο της περιουσίας που του αναλογεί, αναμένει όμως την επιστροφή του, τρέχοντας να τον προϋπαντήσει όταν επιστρέφει, και αποκαθιστώντας τον στην προηγούμενή του θέση. Την ίδια στοργή δείχνει και απέναντι στο μεγαλύτερο παιδί του, το οποίο παρακαλεί με αγάπη να πάρει μέρος στη χαρά για την επιστροφή και μετάνοια του χαμένου αδελφού του. Τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχήθηκε πάντοτε να μετανοούμε ειλικρινά και θαρραλέα και όπως ο άσωτος της παραβολής να βάζουμε αρχή μετανοίας. Γιατί καμιά αμαρτία δεν μπορεί να νικήσει τον φιλεύσπλαχνο και στοργικό Κύριό μας, ο οποίος μας περιμένει με ανοικτές αγκάλες και είναι έτοιμος όχι να μας καταδικάσει και να μας κατακρίνει, όπως κάνομε εμείς οι άνθρωποι για τους συνανθρώπους μας και έπραξε ο πρεσβύτερος γιος, αλλά να μας συγχωρήσει και να μας φορέσει την πρώτη θεοϋφαντη στολή και δακτυλίδι εμπιστοσύνης και αγάπης στο χέρι.

Πριν την απόλυση τελέσθηκε η προβλεπόμενη από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης δέηση υπέρ ενισχύσεως των ασθενούντων συνανθρώπων μας από τον covid–19 και αναγνώσθηκε η καθιερωμένη ευχή.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ι. Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Εφημέριος του ναού Αιδεσιμολ. Πρωτ. Νικόλαος Αλεξάκης, καθώς και ο Ιερολ. Διάκονος π. Τίτος Ματαλλιωτάκης, συμμετείχε δε ο προβλεπόμενος αριθμός πιστών, τηρώντας πιστά τα υγειονομικά μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.