Η Η´ Κυριακή Λουκά στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Επισκοπής Ιεράπετρας.

Η Η´ Κυριακή Λουκά στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Επισκοπής Ιεράπετρας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 14.11.2021

Την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021, Η´ Λουκά και μνήμη του Αγίου Αποστόλου Φιλίππου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και στη συνέχεια προέστη της Θείας
Λειτουργίας στον περικαλλή Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής της Ενορίας Επισκοπής Ιεράπετρας.

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. κ. Κύριλλος, ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας για την γνωστή παραβολή του καλού Σαμαρείτη. «Ο αλλοεθνής και μισητός Σαμαρείτης ήταν εκείνος που επέδειξε «έλεον» και ευσπλαγχίσθηκε τον πληγωμένο από τους ληστές συνάνθρωπό του. Δεν τον φρόντισε ούτε ο Ιερέας ούτε ο Λευίτης. Επέδειξε αγάπη και συναίσθηση ευθύνης στον συνάνθρωπό του που είχε ανάγκη, ο ξένος, ο διαφορετικός. Και δεν τον εγκαταλείπει, αλλά τον σέβεται και τον περιποιείται με διάκριση. Του καθαρίζει τα τραύματα και τις πληγές. Δεν ρωτά ποιός είναι, από που είναι, που πηγαίνει, τι θέλει, αλλά τον ανεβάζει στο υποζύγιό του και τον μεταφέρει στο πανδοχείο. Και δεν τον εγκαταλείπει εκεί. Αλλά κατανοεί την κατάστασή του και γνωρίζει το ανθρώπινο χρέος του. Και θα επανέλθει για να πληρώσει την τυχόν επιπλέον δαπάνη και να γνωρίσει τον άνθρωπο. Βλέπετε η γνήσια αγάπη δεν είναι επιφανειακή και επίπλαστη, αλλά βαθιά και ανθρώπινη. Όποιος αγαπά θέλει να γνωρίσει, να κατανοήσει τον άλλο πλήρως, όπως και ο Θεός που μας γνωρίζει σε βάθος και μας αγαπά γνήσια. Αν επιθυμούμε, λοιπόν, να γευτούμε τον πλούτο της εν Χριστώ αγάπης, αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι και να συμπεριφερόμαστε ανθρώπινα στον πλησίον μας, δεν έχουμε παρά να μιμηθούμε τον Σαμαρείτη της παραβολής και να επενδύσουμε στην δύναμη και την παντοτινή αξία της πιο πολύτιμης μετοχής, της αγάπης, κατέληξε ο Σεβ.».

Πριν την Απόλυση, κατά την τάξη, τέλεσε τα ιερά μνημόσυνα των μακαριστών Στυλιανού (τρίμηνο) και Μαρίας Χατζημαρκάκη (ετήσιο) Γεωργίου Μιχαλάκη (εξάμηνο). Στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Εφημέριος της Ενορίας π. Ευάγγελος Γκιάλπης και ο Διάκονος Τίτος Ματαλλιωτάκης, ενώ εκκλησιάστηκαν αρκετοί πιστοί.