Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής Μαλλών και τριετές μνημόσυνο της μακαριστής Ηγουμένης Φεβρωνίας.

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής Μαλλών  και τριετές μνημόσυνο της μακαριστής Ηγουμένης Φεβρωνίας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 11.04.2021

Την Κυριακή Δ' Νηστειών, 11 Απριλίου 2021, ο Σεβ. ροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος  χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Μεγ, Βασιλείου και το τριετές μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της μακαριστής Ηγουμένης Φεβρωνίας Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής Μαλλών Ιεράπετρας.

Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο και αναφέρθηκε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, σημειώνοντας ότι ο Κύριος ημών Ι. Χριστός πριν προσφέρει τη θεραπεία στον άρρωστο νέο, ρώτησε τον πατέρα του, εάν μπορεί να πιστέψει, γιατί τα πάντα είναι δυνατά γι’ αυτόν που πιστεύει. Η πίστη του πονεμένου πατέρα γίνεται αιτία θεραπείας του παιδιού του, ενώ η έλλειψη δυνατής πίστεως των μαθητών Του, πριν από τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, είχε ως αποτέλεσμα να μην  μπορούσε να θεραπευτεί το κακό και η ασθένεια στον κόσμο . Επίσης, ο Σεβ. κ. Κύριλλος τόνισε ότι η δύναμη του Θεού διοχετεύεται στον πιστεύοντα άνθρωπο μέσα από την προσευχή και τη νηστεία, που μαζί με τις άλλες αρετές, όπως τις περιγράφει ο σήμερα τιμώμενος Όσιος Ιωάννης ο Σιναΐτης, συγγραφέας της Κλίμακας, άσκησε σε όλη την παρούσα ζωή η μακαριστή Γερόντισσα Φεβρωνία, αγωνιζόμενη συνεχώς για την κατά Χριστόν προκοπή και τελείωση της ίδιας και της Αδελφότητας της Μονής. Τέλος, ευχήθηκε να είναι άληστος η μνήμη της και ο Τριαδικός Θεός, με τις πρεσβείες της Παναγίας της Εξακουστής που από μικρή αγάπησε και διακόνησε για περισσότερα από σαράντα χρόνια ως Ηγουμένη, να αναπαύει την μακαρία ψυχή της κοντά Του, «εν χώρα ζώντων και εν σκηναίς δικαίων».

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Εφημέριος της Μονής Οικονόμος π. Αντώνιος Κανάρης και ο Ιερολ Διάκονος π. Τίτος Ματαλλιωτάκης, και παρέστησαν η Αδελφότητα της Μονής και ο προβλεπόμενος αριθμός πιστών, τηρώντας τα μέτρα προστασίας από τη διάδοση της πανδημίας του κορωνοϊού.