Kουρά Μεγαλόσχημης Μοναχής στο Ιερό Ησυχαστήριο Άξιον Εστί Ιεράπετρας.

Kουρά Μεγαλόσχημης Μοναχής στο Ιερό Ησυχαστήριο Άξιον Εστί Ιεράπετρας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 28.06.2020

Το  εσπέρας του Σαββάτου 27 Ιουνίου 2020, μέσα σε ατμόσφαιρα ιερής κατάνυξης και πνευματικής χαράς και παρουσία πλήθους πιστών, ο Σεβ. Μητροπολίτηςν Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος έκειρε σε Μεγαλόσχημη Μοναχή την κατά κόσμον Μαρία Σπηλιώτη, την οποία μετονόμασε σε Μοναχή Φιλοθέη, κατά τη διάρκεια του Αρχιερατικού Εσπερινού στο Καθολικό του Ιερού Ησυχαστηρίου Αναστάσεως του Κυρίου και Άξιον Εστί Ιεράπετρας.

Λίγο πριν την Απόλυση ο Σεβ. κ. Κύριλλος προσφώνησε κατάλληλα την νεοκαρείσα Μοναχή και αναφέρθηκε στη σημασία «του μεγάλου και Αγγελικού Σχήματος», σημειώνοντας ότι η Μοναχή Φιλοθέη, που από τα νεανικά της χρόνια διακονούσε στο Ιερό Ησυχαστήριο υπό τις οδηγίες του Γέροντος Αναστασίου, σήμερα αξιώνεται από τον αγωνοθέτη Κύριο να εκπληρώσει τους κρύφιους και μύχιους πόθους της καρδίας της. Αξιώνεται να ζήσει αυτό το Μυστήριο της ενέργειας του Νυμφίου Χριστού στη ζωή της, αφού έζησε και το μυστήριο της έγγαμης ζωής, βάσταξε το βάρος της χηρείας και σήμερα, μετά από δοκιμασία οικεία βουλήσει υποτάσσεται σε αυτή τη Μοναχική Αδελφότητα, που αποτελεί μια πνευματική κυψέλη, όχι μόνο για την περιοχή της Ιεράπετρας και της Ιεράς Μητροπόλεώς μας αλλά και για ολόκληρη την Κρήτη, και πέραν από αυτήν.

Επίσης ο Σεβ. κ. Κύριλλος επεσήμανε ότι σήμερα η Μοναχή Φιλοθέη έλαβε το δεύτερο βάπτισμα με τη Μοναχική Κουρά, που εξαλείφει όλες τις αμαρτίες και ξεκινά μια αναγεννημένη Μοναχική ζωή, η οποία χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο των μοναχικών αρετών, την υπακοή, τη σωφροσύνη και την ακτημοσύνη. Όπως, ακόμα, υπογράμμισε, οι Μοναχοί αναλαμβάνουν θεληματικά τον Σταυρό τους και αποτελούν «φως στους ανθρώπους», αφιερώνοντας ολοκληρωτικά και απερίσπαστα τον εαυτό τους στη δοξολογία του Θεού δια της προσευχής, καλλιεργώντας τη μονολόγιστη ευχή, την οποία έχουν συνεχώς στα χείλη και την καρδιά τους.

Τέλος, ευχήθηκε πατρικώς στη νέα Μοναχή να λαμβάνει ενίσχυση και παρηγοριά από τον Νυμφίο και Αγωνοθέτη Κύριο Ιησού Χριστό, ο οποίος θα είναι «συγκοιταζόμενος, συνανιστάμενος, γλυκαίνων και ευφραίνων την καρδίαν» της, και να έχει τις ακοίμητες πρεσβείες και την σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου «του Άξιόν Εστι» και πάντων των Αγίων. Επίσης, ευχήθηκε στην Ηγουμένη Μοναχή Χρυστονύμφη και τον πολιό Γέροντα και Πνευματικό του μοναστηριού Αρχιμ. Αναστάσιο Χατζάκη πνευματική πρόοδο και αύξηση της Αδελφότητας της Μονής.

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού και στην Κουρά μετείχαν ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης και Κληρικοί της πόλεως και παρέστη πλήθος προσκυνητών, στους οποίους προσφέρθηκε μοναστηριακό κέρασμα στο Αρχονταρίκι και στον αύλειο χώρο.