Iερατική Σύναξη των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.

Iερατική Σύναξη των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 03.08.2020

Με την πιστή τήρηση όλων των προβλεπομένων μέτρων προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020 στον Ιερό Ναό Οσίου Νίκωνος Ιεράπετρας Ιερατική Σύναξη του Ιερού Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.

Μετά την καθιερωμένη προσευχή, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος καλωσόρισε εγκάρδια τους Κληρικούς στην «επί τω αυτώ» Σύναξη γιά την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου, σημειώνοντας ότι η συνάντηση αυτή «αποτελεί γεγονός αγαλλιάσεως, ευλογίας και χαράς, αφορμή για περαιτέρω συναναστροφή και επικοινωνία και θεόσδοτη ευκαιρία για επανατροφοδότηση και άντληση δύναμης στον καθημερινό μας αγώνα».

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος έδωσε οδηγίες γιά εφαρμογή των νέων μέτρων, και ειδικότερα για την υποχρεωτική χρήση μάσκας εντός των ιερών ναών όλο τον μήνα Αύγουστο και για την επιβολή του ανώτατου αριθμού των 100 ατόμων, που μπορούν να προσέρχονται στα Μυστήρια (Βαπτίσεως και Γάμου) και στις κηδείες έως και τις 15 Αυγούστου. Επεσήμανε την ανάγκη  συνέργειας όλων με υψηλό αίσθημα προσωπικής και κοινωνικής ευθύνης, για την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού COVID-19, προκειμένου να διαφυλαχθεί το χριστεπώνυμο πλήρωμα από την  πανδημία. Επιπλέον, επεσήμανε ότι η Εκκλησία σέβεται την ιατρική Επιστήμη, γι’ αυτό προτρέπει να εναρμονιζόμαστε με τις υποδείξεις και τις οδηγίες των ειδικών. Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε «η Εκκλησία του Χριστού, όπως μαρτυρεί η δισχιλιετή πορεία της, δεν έχει μια μανιχαϊστική αντίληψη ή ένα πνεύμα μονοφυσιτικό, ότι δηλ. μας ενδιαφέρουν μόνο η πνευματική ευεξία του ανθρώπου και αγνοούμε τους κινδύνους για τη σωματική ασθένειά του. Ομολογούμε στο Σύμβολο της Πίστεως ότι προσδοκούμε ανάσταση νεκρών, δηλ. των σωμάτων τους, αφού, σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας, «ούτε μόνο ψυχή, ούτε μόνο σώμα μπορεί να λέγεται ο άνθρωπος, αλλά «το συναμφότερον» και ενιαία ψυχοσωματική οντότητα (Γρηγόριος ο Παλαμάς, P.G. 150, 1361). Η προστασία της υγείας του σώματος είναι και αγιογραφικά κατωχυρωμένη, διότι το σώμα μας, κατά τον Απόστολο των Εθνών Παύλο, είναι «ναός Θεού» και κατοικητήριο της ψυχής, το οποίο όποιος «φθείρει, φθερεί τούτον ο Θεός» (Α΄ Κορ. 3,17). Επίσης, ο Σεβ. κ. Κύριλλος επανέλαβε τα λόγια του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου μας κ.κ. Βαρθολομαίου, ότι «αυτό που κινδυνεύει δεν είναι η πίστη αλλά οι πιστοί, δεν είναι ο Χριστός αλλά οι Χριστιανοί μας, δεν είναι ο Θεάνθρωπος αλλά εμείς οι άνθρωποι. Η πίστη μας είναι βαθιά θεμελιωμένη στις ρίζες του πολιτισμού μας, είναι ζωντανή και καμία έκτακτη κατάσταση δεν μπορεί να την περιορίσει». Τέλος, ευχήθηκε ο Νικητής της φθοράς και του θανάτου Κύριός μας Ιησούς Χριστός, με τις σωστικές πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου, να δώσει τη λύση και να φωτίσει τους επιστήμονες να ανακαλύψουν το αντίδοτο για τον ιό, που συνταράσσει σήμερα την ανθρωπότητα και κλονίζει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.   

Ακόμα ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ενημέρωσε για διάφορα υπηρεσιακά θέματα, αναφέρθηκε στην υποχρέωση της πιστής εφαρμογής των Κανονισμών της Εκκλησίας της Κρήτης και των λοιπών κανόνων της εκκλησιαστικής νομοθεσίας, για τη διατήρηση της ενότητας, της τάξης και της εύρρυθμης λειτουργίας της Εκκλησίας, και απάντησε κατάλληλα σε απορίες των Εφημερίων για διάφορα διοικητικά και λειτουργικά θέματα.

Στό δεύτερο μέρος της Συνάξεως αφιερώθηκε στις αρχαιρεσίες του Συνδέσμου Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Ελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπου του Συνδέσμου στην Ένωση Συνδέσμων Κληρικών της Εκκλησίας Κρήτης.

Προηγήθηκε ο αναλυτικός απολογισμός των πεπραγμένων του Συνδέσμου Κληρικών κατά την περασμένη τριετία από τον Πρόεδρο, Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτ.  Ιωάννη Νεστοράκη.