Όμορφη εκδήλωση για τους Τρεις Ιεράρχες στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ι. Ναού Ευαγγελισμού Θεοτόκου πόλεως Σητείας.

Όμορφη εκδήλωση για τους Τρεις Ιεράρχες στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ι. Ναού Ευαγγελισμού Θεοτόκου πόλεως Σητείας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 30.01.2020

Mε τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και πολλών Εκπαιδευτικών της Σητείας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 εκδήλωση αφιερωμένη στους αγίους Τρεις Ιεράρχες, προστάτες της Παιδείας, στην αίθουσα του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού Θεοτόκου πόλεως Σητείας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απόδοση του Απολυτίκιου της εορτής και άλλων ύμνων από γυναικείο χορό υπό τη διεύθυνση του Αιδεσιμολ. καθηγητή Πρωτ. Νικολάου Αλεξάκη, ο οποίος στη συνέχεια προλόγισε κατάλληλα την εκδήλωση. Αναφέρθηκε στην ενότητα και ομοψυχία των Τριών Ιεραρχών παρά τη διαφορετικότητα των χαρακτήρων τους, σημειώνοντας ότι προϋπόθεση για την ενότητα είναι η ετερότητα και ότι η διαφορετικότητα, που ομορφαίνει την ζωή μας,  δεν πρέπει να είναι εμπόδιο στην ενότητα. Επίσης στάθηκε στο γεγονός ότι οι τρεις πανεπιστήμονες άγιοι εξέφραζαν κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες τον σκοπό της διαπαιδαγώγησης του εν Χριστώ καινού και θεούμενου ανθρώπου, που στην αρχαία Ελλάδα ήταν «ο καλός καγαθός άνθρωπος», ενώ σήμερα υπάρχει ένα έλλειμμα στοχοθεσίας και υποβάθμιση των υψηλών στόχων της Παιδείας.

Ακολούθησε η ανάγνωση επιλεγμένων κειμένων από συγγράμματα των Τριών Ιεραρχών από τους κ. Αναστάσιο Παπίδη, θεολόγο, Γεώργιο Ζωγραφίνη, θεολόγο, και Αφροδίτη Μακρυνάκη, φιλόλογο.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος εξήρε την πρωτοβουλία διοργάνωσης της εκδήλωσης για την εορτή των Τριών μεγάλων Ιεραρχών και τόνισε την ανάγκη καθιέρωσής της. Όπως σημείωσε απαιτείται σωστή ιεράρχηση και αξιολόγηση των στόχων της Παιδείας μας. Να καταλήξουμε ποια παιδεία και τι πολίτες θέλουμε, αφού κατά τον Αγιορείτη Αρχιμ. Βασίλειο Γοντικάκη «είναι ευθύνη όλων των Ελλήνων να ανατρέξουν στις πηγές για να πιούν γάργαρο νερό», γι’ αυτό έχουμε χρέος όλοι να ξεκινήσουμε από τον εαυτό μας αναθεωρώντας πρώτα τη δική μας ζωή. 

Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Γεώργιος Γουλιέλμος, πρώην Λυκειάρχης Σητείας, ο οποίος επεσήμανε την αξία των σωστών παραδειγμάτων και των αρχών και αξιών που εμφορούνταν οι Τρεις Ιεράρχες και ότι τα παιδιά διδάσκονται από τη ζωή μας και όχι από τα λόγια μας.

Ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Φιλοκτήμων Αυγουστινάκης, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σητείας, ευχαρίστησε θερμά τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, τον π. Νικόλαο Αλεξάκη και όλους τους συντελεστές για την ευκαιρία  εμβάθυνσης στο πνεύμα της διδασκαλίας και της ζωής των Τριών Ιεραρχών, ώστε όλοι να προσπαθήσουμε να το ενσαρκώσουμε στην προσωπική μας ζωή και να το μεταλαμπαδεύουμε με σκοπό η Παιδεία μας να διασυνδεθεί με την παράδοση μας, τη «μνήμη του λαού μου που σε λένε Πίνδο και σε λένε Άθω», κατά τον Οδυσσέα Ελύτη στο «Άξιον Εστι».

Τέλος δόθηκε ο λόγος σε πολλούς από τους παριστάμενους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι εύγλωττα και γλαφυρά εξέφρασαν τις αγωνίες αλλά και τις προσδοκίες τους από το σύγχρονο σχολείο.