Ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Παναγίας των Λιθινών.

Ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Παναγίας των Λιθινών.
Ημερομηνία δημοσίευσης 08.09.2020

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, μεγάλη συμμετοχή ευσεβών χριστιανών και πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό τελέσθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 7 Σεπτεμβρίου 2020 ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του Γενεσίου της Θεοτόκου στον πανηγυρίζοντα ιστορικό Ιερό μεταβυζαντινό Ναό της Παναγίας των Λιθινών, όπου φυλάσσεται η θαυματουργός ιερά εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας. 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Εσπερινού, ευλόγησε τους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Στην ομιλία του ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στο χαρμόσυνο γεγονός της γεννήσεως της Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας, που αποτελεί την πρώτη θεομητορική εορτή και την απαρχή όλων των εορτών του νέου εκκλησιαστικού έτους. 

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος, σύμφωνα με το Απολυτίκιον της εορτής «Η Γέννησίς σου, Θεοτόκε, χαρά εμήνυσεν πάση τη οικουμένη». Και πράγματι η γέννηση της Παναγίας έδωσε χαρά πρώτα στους άτεκνους γονείς της και Θεοπάτορες, τον Δίκαιο Ιωακείμ και την αγία Άννα, που χρόνια παρακαλούσαν τον Θεό να αποφύγουν τον ονειδισμό της ατεκνίας, αλλά έδωσε χαρά στις καρδιές όλων των ανθρώπων και την μακαρίζουν όλες οι γενεές σε όλη την οικουμένη, καθώς ο Θεός ανέμενε πολλές γενεές για να γεννηθεί το ιερό και πάναγνο πρόσωπο που θα γινόταν η «Κλίμαξ η επουράνιος», δια της οποίας κατέβηκε ο Θεός στη γη και σαρκώθηκε για να μπορέσει ο άνθρωπος να ανεβαίνει στον Ουρανό και να γίνει πολίτης της αιωνίου ζωής. Ο ερχομός όμως της Παναγίας έδωσε χαρά και στις Επουράνιες Δυνάμεις, που έβλεπαν κάθε μέρα την ανθρωπότητα να απομακρύνεται λόγω της αμαρτίας από τον Θεό, αλλά και στους ευρισκομένους στον Άδη νεκρούς, οι οποίοι ανέμεναν αιώνες τον Αναστάντα Λυτρωτή Κύριο να τους απελευθερώσει από τα δεσμά του θανάτου. Τέλος ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχήθηκε από καρδιάς σε όλους, στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και των πολεμικών προκλήσεων που δέχεται η πατρίδα μας, την ευλογία, την σκέπη, την προστασία και τον επιστηριγμό της Υπεραγίας Θεοτόκου και Υπέρμαχου Στρατηγού του Γένους μας.

Στην Ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, Εφημέριοι της περιοχής, ενώ έψαλε χορός με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη και Δ/ντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννη Αρώνη και παρέστησαν πολλοί πιστοί από όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια, μεταξύ των οποίων ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λασιθίου κ. Γιώργος Τσιφετάκης.