Ο Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της Αγίας Μαρίνης  στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Ενορίας Καλογέρων .

Ο Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της Αγίας Μαρίνης  στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Ενορίας Καλογέρων .
Ημερομηνία δημοσίευσης 17.07.2020

Με ξεχωριστή λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πολλών πιστών από την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας τελέσθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 16 Ιουλίου 2020 ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό της Ενορίας Καλογέρων Ιεράπετρας. Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος  ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο στο προαύλιο του πανηγυρίζοντος ναού.

Με απλό αλλά μεστό λόγο ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στον βίο, την πίστη, τα ψυχικά χαρίσματα και την ολοκληρωτική αφοσίωση της Αγίας Μαρίνας στον Χριστό, σημειώνοντας ότι παρότι ο πατέρας της ήταν ιερέας των ειδωλολατρών και ήταν πολύ μικρή στην ηλικία, μόλις 15 ετών, εκείνη κατηχήθηκε ορθόδοξη από την χριστιανή τροφό της και παρόλη την εξωτερική ομορφιά της δεν ενέδωσε στα σαρκικά θέλγητρα του ειδωλολάτρη Επάρχου Ολυβρίου και έφτασε μέχρι το μαρτύριο.     

Όπως τόνισε ο Σεβ. «συγκεντρωθήκαμε και φέτος σε αυτό τον ειδυλλιακό και κατάφυτο χώρο για να τιμήσουμε την αθληφόρο Μεγαλομάρτυρα αγία Μαρίνα. Και «τιμή μάρτυρος, μίμησις μάρτυρος», κατά τον Ιερό Χρυσόστομο, δηλ. να προσπαθούμε να μιμηθούμε τη ζωή των αγίων. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στην πανδημία του κορωνοϊού και στο μεταβαλλόμενο και ρευστό παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, υπογραμμίζοντας ότι μόνο στον προσωπικό Θεό και στους αγίους Του μπορούμε να βρούμε πραγματική ελπίδα και παρηγοριά. Τέλος, ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχήθηκε η Αγία Μεγαλομάρτυς Μαρίνα να πρεσβεύει στον Θεό για την ψυχική και σωματική υγεία, εκδιώκοντας στους πειρασμούς που νυχθημερόν κατεργάζεται ο αιώνιος και μισόκαλος εχθρός του ανθρώπου και να χαρίζει την ευλογία της σε όλους όσοι τιμούν τη μνήμη της.

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό έλαβαν μέρος  ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, και Εφημέριοι της πόλεως και των όμορων Ενοριών, ενώ έψαλε πολυμελής χορός ιεροψαλτών με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη και Δ/ντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως κ. Ιωάννη Αρώνη, και παρέστησαν πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων η Αντιδήμαρχος κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αντώνιος Πετράς, επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολιτεύσεως, και κ. Γεώργιος Αγγελάκης, εκλεγμένος Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου.