Ο Αρχιερατικός Εσπερινός  στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής Ενορίας Τουρτούλων Σητείας.

Ο Αρχιερατικός Εσπερινός  στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής Ενορίας Τουρτούλων Σητείας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 26.07.2020

Με μεγάλη λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πολλών ευσεβών χριστιανών από την ευρύτερη περιοχή της Σητείας τελέσθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 25 Ιουλίου 2020 ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός επί τη ιερά μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής της αθληφόρου στον φερώνυμο μεταβυζαντινό Ιερό Ναό της Ενορίας Αγίου Γεωργίου (Τουρτούλων) Σητείας. Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος  ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο στο πολυάριθμο εκκλησίασμα που κατέκλυσε τον γραφικό πανηγυρίζοντα ναό, ο οποίος βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα όμορφη και κατάφυτη περιοχή επί της επαρχιακής οδού Σητείας - Μακρύ Γιαλού.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε εκτενώς στον βίο της Αγίας Παρασκευής και στα φρικτά βασανιστήρια που υπέστη έως το μαρτύριό της με αποκεφαλισμό, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο γενναίο φρόνημα, τη σωφροσύνη, την σταθερή πίστη και την ολοκληρωτική αφοσίωσή της στον Κύριό μας Ιησού Χριστό, χάρη στην οποία βγήκε αλώβητη από το καυτό λάδι και την πίσσα, και έσωσε το φως του Αυτοκράτορα Αντωνίνου. 

Επίσης, ο Σεβ. κ. Κύριλλος υπογράμμισε ότι η εορταζομένη αγία αποτελεί φωτεινό παράδειγμα χριστιανικής πίστεως, αφοσιώσεως και ανδρείου φρονήματος στην εν Χριστώ ζωή όλων των χριστιανών και ευχήθηκε εγκάρδια η Αγία Παρασκευή να πρεσβεύει και να προχέει πλούσια τα ιάματά της σε όλους όσοι τιμούν τη μνήμη της και επικαλούνται τη βοήθεια και τις πρεσβείες της για την ίαση όχι μόνο των ασθενειών των σωματικών αλλά και των ψυχικών μας οφθαλμών.

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού  Εσπερινού έλαβαν μέρος  ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας και Ηγούμενος της Ι. Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού, ο πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Αρχιερατικός Επίτροπος και προϊστάμενος του Ι. Ν Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας, ο Εφημέριος της Ενορίας π. Μιχαήλ Συντυχάκης και ο Διάκονος Τίτος Ματαλλιωτάκης, ενώ παρέστησαν πολλοί πιστοί της περιοχής, μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης.