Ο Αρχιερατικός Εσπερινός  στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Άννας στη Θρυπτή.

Ο Αρχιερατικός Εσπερινός  στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Άννας στη Θρυπτή.
Ημερομηνία δημοσίευσης 25.07.2020

Το εσπέρας της Παρασκευής 24 Ιουλίου 2020 τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Αγίας Θεοπρομήτορος Άννας στον ομώνυμο και κατάγραφο με τοιχογραφίες του 14ου αιώνα μεταβυζαντινό ναό της Ενορίας Επάνω Χωριού Ιεράπετρας, που βρίσκεται στο πευκοδάσος του όρους της Θρυπτής. 

Στην ακολουθία χοροστάτησε στον αύλειο χώρο και υπό την σκιά των πεύκων ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο.

Στο σύντομο κήρυγμά του ο Σεβ. αναφέρθηκε στη μνήμη της μητέρας της Θεοτόκου Αγίας Άννας, αλλά και στον ρόλο που διαδραμάτισε στην ανατροφή της Παναγίας μας και στην προετοιμασία της να αναδειχθεί δοχείο της θείας χάριτος και σκεύος εκλογής από τον Θεό, αφού κυοφόρησε και γέννησε την ίδια την Θεότητα τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Επίσης, έκανε λόγο για τον ρόλο και την αξία της μάνας στην εποχή μας και κυρίως αναφέρθηκε στη μητρότητα και τη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών στη σύγχρονη κοινωνία και την ευθύνη που έχει κάθε μάνα να μεγαλώσει και να διαπαιδαγωγήσει σωστά και χριστιανικά τα παιδιά της και να τους μεταδώσει πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά. «Ό,τι δίνουμε στα παιδιά μας, αυτό εισπράττουμε. Αν τους δώσουμε αγάπη, καλοσύνη, ανεκτικότητα, αυτό θα εισπράξουμε. Αν τα βλέπουμε εγωιστικά ως συνέχειά μας και ως προέκταση των ανεκπλήρωτων ονείρων και επιθυμιών μας, τότε ήδη τα χάσαμε. Μη μας εκπλήσσει το γεγονός ότι όταν μεγαλώσουν μας αποστρέφονται και δεν επικοινωνούν μαζί μας. Μην επιρρίπτουμε ευθύνες στους άλλους. Η ευθύνη μας είναι τεράστια και η κοινωνία μας θα αλλάξει, όταν εμείς γίνουμε καλύτεροι, αρχής γενομένης από το σπίτι μας, από τα παιδιά μας», κατέληξε ο Σεβ.

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, και άλλοι Κληρικοί, ενώ παρέστησαν πολλοί πιστοί από την Ιεράπετρα και από τα χωριά της ευρύτερης περιοχής Επάνω και Κάτω Χωριό, Επισκοπή, Βασιλική και Καββούσι.