Με λαμπρότητα ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου  στην πανηγυρίζουσα Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας.

Με λαμπρότητα ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου  στην πανηγυρίζουσα Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 15.08.2020

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και αρκετή προσέλευση προσκυνητών από ολόκληρο τον Νομό Λασιθίου τελέσθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 14 Αυγούστου 2020 ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πανηγυρίζουσα ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Γουρνιών Ιεράπετρας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.

Και φέτος, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, εκατοντάδες προσκυνητές συνέρρευσαν αθρόα στον πανηγυρικό Εσπερινό της κορυφαίας Θεομητορικής εορτής. Μέχρι αργά το βράδυ πολλοί πιστοί κάθε ηλικίας ανηφόριζαν πεζή προς την πανηγυρίζουσα Μονή για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης, καταθέτοντας το περίσσευμα της καρδίας τους, την ευλάβεια και τον προσήκοντα σεβασμό στο πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου. 

Στο τέλος της ακολουθίας ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευλόγησε το πλήθος των προσφερομένων άρτων στο προαύλιο του Καθολικού της Μονής. Αντί κηρύγματος αναγνώσθηκε η Ποιμαντορική Εγκύκλιος επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Σεβ. Μητροπολίτoυ κ. Kυρίλλου προς το Ιερό Κλήρο, τις Μοναχικές Αδελφότητες Μοναχούς και τον ευσεβή λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας από τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας Αρχιμ. Αμβρόσιο Σκαρβέλη.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχήθηκε χρόνια πολλά και η Παναγία μας να είναι σκέπη, βοηθός, κραταιά προστασία, δύναμη και αντίληψη όλων. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε «τον Εξοχώτατο Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος μας επεφύλαξε τη μεγάλη τιμή και συμπροσευχήθηκε απόψε μαζί μας στον πανηγυρικό Εσπερινό της πανηγυρίζουσας ιστορικής αυτής Μονής της Παναγίας Φανερωμένης. Τον ευχαριστώ όμως και για ένα άλλο ιδιαίτερο λόγο: Διότι, εδώ και μερικά χρόνια, μετά την εκπόνηση μιας μελέτης από την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, παρέμεινε πιστός στη δέσμευσή του και ενέταξε το έργο της εκ βάθρων αναστήλωσης της Ι. Μονής Φανερωμένης στα έργα της Περιφέρειας Κρήτης, έχοντας δρομολογήσει το έργο και αυτές τις ημέρες ο διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου εργολάβου του έργου βρίσκεται σε εξέλιξη. Εκφράζω τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της Ι. Μονής Παναγίας Φανερωμένης, της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας και όλου του Λασιθιώτικου λαού, ο οποίος έχει ιδιαίτερη σχέση και είναι συνεδεμένος προσωπικά με την Παναγία την Φανερωμένη, στην οποία έρχεται όλες τις ημέρες του Δεκαπενταυγούστου με τα πόδια και από πολύ μακριά, καθώς στο ιερό πρόσωπο της Παναγίας μας καταφεύγουμε σε κάθε δυσκολία, σε κάθε θλίψη, σε κάθε περίσταση και ιδιαιτέρως φέτος, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού».

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Ιωάννη Γουλιδάκη, τονίζοντας ότι «από τα χρόνια που ήταν Περιφερειακός Σύμβουλος αλλά και τώρα που έχει αναλάβει την ηγεσία της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, συνέβαλε με όλες του τις δυνάμεις στην υλοποίηση του έργου της αναστήλωσης και συνολικής αποκατάστασης και αναστήλωσης του κτιριακού συγκροτήματος της Ι. Μονής, που συν Θεώ και εάν όλα πάνε καλά, του χρόνου τέτοια εποχή θα βρίσκεται σε εξέλιξη».

Ακόμα, ο Σεβ. κ. Κύριλλος απηύθυνε ευχαριστίες στον παριστάμενο Λιμενάρχη Ιεράπετρας κ. Ιωάννη Παπαδάκη, στον Πρωτοψάλτη και Δ/ντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως κ. Ιωάννη Αρώνη, ο οποίος έψαλε με το χορό του τους θεσπέσιους ύμνους της πανηγύρεως, στον Διοικητή του Α.Τ. Ιεράπετρας κ. Ν. Τζουμάκα για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των οχημάτων, καθώς και στους Εθελοντές Διασώστες της Ε.ΔΙ.Κ. Ιεράπετρας και τον Πρόεδρό τους κ. Παπαδάκη, που εθελοντικά κάθε βράδυ καθ᾽ όλη την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου βοήθησαν στη διευθέτηση των οχημάτων και των εκατοντάδων προσκυνητών στην Ι. Μονή.

Επιλέον, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον υπεύθυνο της Ιεράς Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ Παΐσιο Δερμιτζάκη, τους εθελοντές διακονητές και τις διακονήτριες του μοναστηριού που όλες αυτές τις ημέρες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό τους για να τηρούνται τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας από την πανδημία, για την καθαριότητα και την ευπρέπεια της Μονής.

Τέλος ευχήθηκε η χάρη της Παναγίας της Φανερωμένης να σκέπει, να βοηθά και να φανερώνει στις καρδιές όλων το θέλημα του Θεού, και να πρεσβεύει στον Υιό και Θεό Της Κύριό μας Ιησού Χριστό να απαλλάξει γρήγορα την ανθρωπότητα από την πανδημία του κορωνοϊού και να επανέλθει ο κόσμος στους κανονικούς του ρυθμούς.

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό της πανηγύρεως παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Γουλιδάκης, ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας κ. Ιωάννης Παπαδάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παχείας Άμμου κ. Γεώργιος Ραπάνης και πλήθος προσκυνητών κυρίως από τις επαρχίες Μεραμβέλλου και Ιεράπετρας, αλλά και επισκέπτες εκτός Νομού Λασιθίου.