Με λαμπρότητα ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ενοριακό Ναό Mεταμορφώσεως Σωτήρος πόλεως Ιεράπετρας.

Με λαμπρότητα ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ενοριακό Ναό Mεταμορφώσεως Σωτήρος πόλεως Ιεράπετρας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 06.08.2020

Mε τη πρέπουσα λαμπρότητα και με την τήρηση των προβλεπομένων μέτρων προστασίας της διασποράς του κορωνοϊού, τελέσθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 5 Αυγούστου 2020 ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο ιστορικό Ιερό Ενοριακό Ναό στην «Κάτω Μερά» της πόλεως Ιεράπετρας. Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους άρτους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο. 

Στην σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα υψηλά νοήματα της μεγάλης Δεσποτικής εορτής της Μεταμορφώσεως, σημειώνοντας ότι ο Θεάνθρωπος Χριστός στο Όρος Θαβώρ αποκάλυψε τη Θεϊκή Του φύση και ουσία στους τρεις προκρίτους μαθητές Του Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη, για να τους κάνει κοινωνούς και μετόχους του ακτίστου Θεϊκού φωτός και των θείων ενεργειών Του «καθώς ηδύναντο», να έχουν πρόγευση των μελλόντων αγαθών και να ενισχυθούν πριν από το εκούσιο πάθος Του.

Όπως τόνισε ο Σεβ. κατά την θεία Μεταμόρφωση διαχέεται το άκτιστο Φως της θεότητος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, για να μας διαλύσει τα σκοτάδια που ταλαιπωρούν και σκοτίζουν την ψυχή του σύγχρονου ανθρώπου, το σκοτάδι της αγνοίας και της αμαθείας, το σκοτάδι της μοναξιάς, που στερεί τον άνθρωπο από την χαρά της επικοινωνίας, της αλληλεγγύης και της συναντίληψης, και το σκοτάδι της απόγνωσης και της απελπισίας. Επίσης, επεσήμανε την ανάγκη να γίνουμε δεκτικοί  της θείας Χάριτος και του ακτίστου Θεϊκού φωτός, καθώς οι θείες ενέργειες είναι μεθεκτές στους ανθρώπους, όχι όμως η ουσία του Θεού, και να αγωνιζόμαστε να μεταμορφώνουμε την προσωπική μας ζωή, για να μπορεί να μεταμορφωθεί και η κοινωνία μας συνολικά.

Τέλος, ο Σεβ. κ. Κύριλλος παρότρυνε όλοι να παρακαλέσουμε τον Σωτήρα Χριστό, σε μια περίοδο που η ανθρωπότητα βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας του κορωνοϊού, να φωτίζει και να διαλύει τα σκοτάδια μας και να μας χαρίζει χαρά, δύναμη και πνευματικό φως.

Στην ακολουθία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο παρεπιδημών Οσιολ. Ιερομόναχος Φιλήμων Σταυρονικητιανός, και Εφημέριοι της πόλεως, ενώ τους θεσπέσιους ύμνους του Εσπερινού της εορτής απέδωσαν μελώδικότατα δύο χοροί ιεροψαλτών με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη και Δ/ντή της Σχολής Βυζ/νής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «Άγις Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννη Αρώνη και τον Ιεροψάλτη του πανηγυρίζοντος ναού κ. Εμμανοήλ Ατσαλή. 

Παρέστησαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί, μεταξύ των οποίων ήταν η Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, ο Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Κωνσταντίνος Αστροπεκάκης οι δημοτικοί σύμβουλοι Ιεράπετρας κ. Αντ. Πετράς, επικεφαλής της μείζονος Αντιπολιτεύσεως, και κ. Γεώργιος Αγγελάκης, Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου, ο Λιμενάρχης κ. Ιωάννης Παπαδάκης και στελέχη του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας, ο πρώην Αστυν. Δ/ντής Λασιθίου κ. Εμμαν. Πετάσης κ.α.