Με λαμπρότητα η πανήγυρη   του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής πόλεως Ιεράπετρας.

Με λαμπρότητα η πανήγυρη   του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής πόλεως Ιεράπετρας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 17.05.2020

Mέσα στο χαρμόσυνο και αναστάσιμο κλίμα της Πασχάλιας περιόδου πανηγύρισε την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 17 Μαΐου 2020, ο μεγαλοπρεπής Ιερός Καθεδρικός Ναός Αγίας Φωτεινής πόλεως Ιεράπετρας.

Το εσπέρας του Σαββάτου 16 Μαΐου τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος και ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους, και έλαβαν μέρος Κληρικοί της περοχής.

Ανήμερα της πανηγύρεως τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, και ακολούθησε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία έλαβαν μέρος ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και οι Εφημέριοι της Ενορίας.

Αντί κηρύγματος ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ανέγνωσε την Εγκύκλιο της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης «προς τους Αιδεσιμωτάτους Κληρικούς, τους Οσιωτάτους Μοναχούς και τον ευσεβή Λαό της Εκκλησίας Κρήτης». 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Συνοδική Εγκύκλιος για τη δοκιμασία της πανδημίας: «Ο Θεός θα μεταμορφώσει το κακό σε ευλογία, την καταστροφή σε ευκαιρία, τον πειρασμό σε σωτηρία, γιατί για τον Θεό δεν υπάρχουν αδιέξοδα, ραγίζει τα μνήματα της Ιστορίας και σκορπά Ανάσταση. Ας μη λησμονούμε εξ άλλου, ότι, εκεί που η ψυχή είναι άδεια από ανθρώπινες χαρές, εκεί έρχεται ο Θεός να γεμίσει το κενό. Ο Θεός δεν είναι Θεός του πόνου, της θλίψης και της ασθένειας, αλλά Θεός της χαράς και της ζωής. Αυτό, όμως, το γεγονός, δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε μία ψυχική αντιδραστικότητα, απείθειας και παραβίασης των κανόνων προφύλαξης από τον ιό. Σίγουρα βγαίνουμε νικητές από μία πρώτη σκληρή μάχη, αλλά δεν τελείωσε ο ¨πόλεμος¨. Η ανθρώπινη ζωή πρέπει να προστατευθεί, ως μέγιστο δώρο του Θεού. Οι χριστιανοί δεν είμαστε εραστές του θανάτου, δεν μισούμε τον κόσμο και τη ζωή, δεν εργαζόμαστε για την καταστροφή, αλλά για τη μεταμόρφωση όλης της κτίσης σε εικόνα και πρόγευση της Βασιλείας του Θεού».

Μετά την Απόλυση ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος τόνισε ότι μετά από το «επιτίμιο» του εγκλεισμού από σήμερα ξεκινά μια νέα περίοδος τέλεσης της θείας λατρείας με τον εκκλησιασμό των πιστών και ευχήθηκε να είναι περίοδος υγείας σωματικής και ψυχικής, κοινωνίας του Σώματος και του Αίματος του Χριστού και θείας χάριτος, ευχήθηκε δε χρόνια πολλά σε όλους και ιδιαίτερα στις εορτάζουσες.

Στην πανήγυρη παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Γουλιδάκης, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ιεράπετρας κ. Κων/νος Αστροπεκάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Αγγελάκης, ο τέως Αστυν. Δ/ντής Λασίθίου κ Εμμαν. Πετάσης και πολλοί πιστοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων ενώ αρκετοί εκκλησιάσθηκαν στο προαύλιο, λόγω της τήρησης τους μέτρου της αναλογίας ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. και της μεταξύ τους ελάχιστης απόστασης του 1,5 μέτρου προς όλες τις κατευθύνσεις.