Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίου Ευσταθίου στο Σελάκανο της Ενορίας Χριστού Ιεράπετρας.

Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίου Ευσταθίου στο Σελάκανο της Ενορίας Χριστού Ιεράπετρας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 20.09.2020

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με τη παρουσία πολλών ευσεβών χριστιανών της ευρύτερης περιοχής τελέσθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 19 Σεπτεμβρίου 2020 ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός  της εορτής του Αγίου Ευσταθίου στον ομώνυμο Ιερό Ναό του Σελακάνου Ιεράπετρας, μέσα στο μοναδικό καταπράσινο τοπίο του μεγαλύτερου πευκοδάσους της Κρήτης.

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στο προαύλιο του ναού.

Στην ομιλία του ο Σεβ. αναφέρθηκε στο συναξάρι του αγίου Μάρτυρος Ευσταθίου και της συνοδείας του, της συζύγου του Αγίας Θεοπίστης του και των υιών του Αγαπίου και Θεοπίστου. Όπως σημείωσε, ο άγιος ήταν ένδοξος στρατηγός του ρωμαϊκού στρατού και μια μέρα, ενώ κυνηγούσε, είδε ένα μεγάλο ελάφι που ανάμεσα στα κέρατά του είχε έναν λαμπερό Σταυρό και άκουσε τη φωνή του Χριστού που τον καλούσε να μεταστραφεί και να γίνει δούλος του. Η αγαθή ψυχή του δέχτηκε αμέσως τη σωτήρια κλήση και αποκάλυψη και βαπτίσθηκε χριστιανός ο ίδιος και η οικογένειά του, μετονομαζόμενος από Πλακίδας σε Ευστάθιο. 

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε ακόμη στις πολλές δοκιμασίες που ο άγιος Ευστάθιος υπέμεινε ως άλλος Ιώβ, υπογραμμίζοντας ότι αρνήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα και ομολόγησε με παρρησία την πίστη του στον μόνο αληθινό Θεό. Μαζί με την οικογένειά του αξιώθηκε να μαρτυρήσει για τον Χριστό, ενώ εμείς σήμερα, μετά από πολλούς αιώνες, καλούμαστε να ζήσουμε το μαρτύριο της συνειδήσεως και να παραμείνομε σταθεροί, ευσταθείς και εδραίοι στην πίστη στον Χριστό και την Αγία Εκκλησία του. Τέλος ευχήθηκε από καρδίας να μιμηθούμε τον άγιο Ευστάθιο και στην ιώβεια υπομονή του, υπομένοντας με εγκαρτέρηση τις δοκιμασίες, τις θλίψεις, τις αρρώστειες και τα βάσανα της παρούσας ζωής.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης και οι Εφημέριοι των Ενοριών Νέας Ανατολής π. Εμμ. Προϊστάκης, Χριστού π. Γεώργιος Μαυρογιαννάκης και Μύθων π. Εμμ. Μπιτσακάκης, ενώ παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ιεράπετρας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη και κ. Εμμανουήλ Γεωργαλάκης, ο Περιφερ. Σύμβουλος κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Χριστού κ. Αιμίλιος Πετσαγγουράκης, Μεταξοχωρίου κ. Κων/νος Λαμπράκης, Μαλλών κ. Μαρία Βολυράκη και οι Πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων Σελακάνου κ. Εμμανουήλ Δασκαλάκης και Μεταξοχωρίου κ. Γεώργιος Φανουράκης.