Κυκλοφόρησε το εγκόλπιο ημερολόγιο 2021 της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας

Κυκλοφόρησε το εγκόλπιο ημερολόγιο 2021 της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας
Ημερομηνία δημοσίευσης 31.12.2020

Στους Ιερούς Ναούς και τα Εκκλησιαστικά Μνημεία των Ενοριών Μεταμορφώσεως Σωτήρος της Τοπικής Κοινότητας Χριστού, Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Μεταξοχωρίου και Αγίας Ζώνης Μύθων Ιεράπετρας είναι αφιερωμένο το ημερολόγιο τσέπης της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας για το έτος 2021, το οποίο εκδόθηκε και κυκλοφόρησε με τη φροντίδα και επιμέλεια του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.

Όπως σημειώνει στον πρόλογό του ο Σεβ. κ. Κύριλλος: “Οι πετρόκτιστοι και με παραδοσιακά υλικά κατασκευασμένοι ναοί των όμορφων αυτών χωριών της βορειοδυτικής Ιεράπετρας αποτελούν απαράμιλλα έργα θερμουργού πίστεως και ανεκτίμητοι θησαυροί εκκλησιαστικής τέχνης και λαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι έργα λαϊκών παραδοσιακών καλλιτεχνών, κοσμούνται με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία, αριστοτεχνικά ξυλόγλυπτα τέμπλα, περίπυστες εικόνες και διαθέτουν καλαίσθητο εσωτερικό και εξωτερικό διάκοσμο. Η ψυχή του πιστού κατανύσσεται μόλις εισέλθει στο ναό, όπου αισθάνεται ανάπαυση, ψυχική ανάταση και αγαλλίαση, ουράνια γαλήνη και διάθεση προσευχητικής θεοκοινωνίας. Ο ιερός ναός είναι ο «επί γης ουρανός», στον οποίο «ο επουράνιος Θεός ενοικεί και εμπεριπατεί» (άγιος Γερμανός, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως)ˮ. 

Επίσης ο Σεβασμιώτατος αναφέρεται στην ανάγκη δημιουργικής αξιοποίησης του χρόνου, που αποτελεί δώρο του Θεού, «εξαγοραζόμενοι τόν καιρόν», και στην επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης (1821-2021), που αποτελεί την αρχή της εθνικής παλλιγενεσίας και το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός της νεότερης ιστορίας του ελληνικού έθνους. 

Στο πρώτο μέρος του ημερολογίου καταγράφονται σε κείμενα, που συνέταξε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος και πλαισιώνονται με κατάλληλο φωτογραφικό υλικό, τα ιστορικά και αρχιτεκτινικά στοιχεία όλων των Ιερών Ναών και εξωκκλησίων των τριών Ενοριών καθώς και της παλαιάς και ιστορικής Ιεράς Μονής Καρυδίου Ενορίας Μύθων.

Στο δεύτερο μέρος, υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν το διοικητικό μέρος, τους διάφορους τομείς δραστηριοτήτων της Ιεράς Μητροπόλεως, στοιχεία επικοινωνίας με τις Ενορίες και τις Ιερές Μονές της μητροπολιτικής περιφέρειας, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες για τους κυριότερους σταθμούς στην ιστορία της Εκκλησίας Κρήτης, τη σύνθεση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, τις διατεταγμένες νηστείες, καθώς και οδηγίες για την τέλεση των Μυστηρίων του Βαπτίσματος του Γάμου, αλλά και της κηδείας και των μνημοσύνων. 

Το εγκόλπιο ημερολόγιο του νέου έτους 2021 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν από όλες τις Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως.