Θυρανοίξια Ιερού Προσκυνηταρίου Αγίας Καλλιόπης  και Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό  Τιμίου Σταυρού στη θέση «Μονοκαρά» της Ενορίας Τουρλωτής.

Θυρανοίξια Ιερού Προσκυνηταρίου Αγίας Καλλιόπης  και Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό  Τιμίου Σταυρού στη θέση «Μονοκαρά» της Ενορίας Τουρλωτής.
Ημερομηνία δημοσίευσης 14.09.2020

To απόγευμα της Κυριακής 13 Σεπτεμβρίου 2020, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Εσπερινού της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον ομώνυμο ιστορικό Ιερό Ναό της Ενορίας Τουρλωτής στη θέση «Μονοκαρά». 

Νωρίτερα τέλεσε τον Αγιασμό των Θυρανοιξίων του παρακείμενου Ιερού Προσκυνηταρίου επ’ ονόματι της Aγίας μάρτυρος Καλλιόπης, το οποίο ανήγειραν οι Νικόλαος και Ειρήνη Κουρουπάκη εις μνήμην της μακαριστής κόρης τους Καλλιόπης, και, μετά το πέρας του Αγιασμού, τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής αυτής. Όπως είπε ο Σεβ. κ. Κύριλλος, μόνο η Χάρη του Θεού απαλύνει τον πόνο στις ψυχές των ανθρώπων και το ζεύγος του Νικολάου και της Ειρήνης βρήκαν το κουράγιο να ανεγείρουν αυτό το Ιερό Προσκυνητάριο για να μνημονεύεται η κόρη τους Καλλιόπη, ευχήθηκε δε να είναι αιώνια η μνήμη της και ο Θεός να αναπαύει την ψυχή της μετά των Αγίων και των Δικαίων. 

Ακολούθησε η Ακολουθία του Εσπερινού της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, κατά την οποία χοροστάτησε, ευλόγησε τους άρτους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος. Με λόγο απλό και περιεκτικό ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη σημασία της εορτής της Υψώσεως και στο πολίτευμα του Σταυρού, καθώς ο ζωηφόρος Σταυρός, «της ευσεβείας το αήττητον τρόπαιον», είναι η βάση που στηρίζεται το πολίτευμα της Εκκλησίας. Τέλος, ευχήθηκε χρόνια πολλά και, λαμβάνοντας αφορμή από το Δοξαστικό των Αποστίχων, όλοι να αξιωθούμε τη μετάνοια του ληστού, ο οποίος έγινε ο πρώτος οικήτορας του παραδείσου, για να τύχουμε της Βασιλείας των Ουρανών.   

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης και ο Αιδ/τος Εφημέριος της Ενορίας Τουρλωτής και Αρχιερατικός Επίτροπος Ζ΄ Αρχιερατ. Περιφέρειας Πρωτ. Νικόλαος Φραγκίδης ενώ έψαλλε ο Δ/ντής της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Πρωτοψάλτης κ. Ιωάννης Αρώνης.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Νικ. Μακρυνάκης ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τουρλωτής κ. Δημήτριος Μάλλιος και αρκετοί πιστοί.