Η πανήγυρη του Ιερού Ναού Οσίου Νίκωνος Ιεράπετρας.

Η πανήγυρη του Ιερού Ναού Οσίου Νίκωνος Ιεράπετρας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 26.11.2020

Με την τήρηση των ληφθέντων υγειονομικών μέτρων αναχαίτισης της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την παρουσία πιστών, την Πέμπτη 26 Noεμβρίου 2020 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Οσίου Νίκωνος του «Μετανοείτε» (ισόγειο του Ι. Καθεδρικού Ναού της Αγίας Φωτεινής) πόλεως Ιεράπετρας. 

Προ της Απολύσεως, τέλεσε το τρίμηνο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Νικολάου Δοργιάκη, πατρός του Εφημερίου της Ενορίας Αρχιμ. Φιλοθέου Δοργιάκη, ο οποίος για πολλά χρόνια υπηρέτησε φιλότιμα και αφιλοκερδώς στον Ιερό Καθεδρικό Ναό και μετείχε ενεργά και υπεύθυνα ως πολύτιμος συνεργάτης της Τοπικής Εκκλησίας από τη θεμελίωση μέχρι και την αποπεράτωσή του. 

Ο Σεβ. ευχήθηκε χρόνια πολλά και επεσήμανε τη σπουδαία ιεραποστολική δράση του Οσίου Νίκωνος, ο οποίος ως άλλος Πρόδρομος κήρυττε τη μετάνοια και συνέβαλε καθοριστικά στην ενίσχυση της διασαλευμένης χριστιανικής πίστης, αμέσως μετά την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Άραβες το 961. «Ιδιαίτερα στις δύσκολες ώρες που περνά η ανθρωπότητα ολόκληρη λόγω της πανδημίας το κήρυγμα του Οσίου Νικωνος παραμένει πάντοτε επίκαιρο και αφυπνιστικό. Ας κρατήσουμε την πίστη μας ζωντανή και ανόθευτη. Ας παρακαλέσουμε τον μεγάλο αυτό Άγιο της Κρήτης μας, τον οποίο ιδιαιτέρως τιμάμε στην πόλη μας, να πρεσβεύει για όλους μας και να μας απαλλάξει γρήγορα από την πνευματική σκλαβιά, η οποία θεωρείται η χειρότερη μορφή υποδούλωσης», κατέληξε ο Σεβ.  

Στην Αρχιερατική Θ. Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Εφημέριος της Ενορίας Πανοσιολ. Αρχιμ. Φιλόθεος Δοργιάκης και ο Διάκονος Τίτος Ματαλλιωτάκης.