Η εορτή της Ορθοδοξίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας.

Η εορτή της Ορθοδοξίας  στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 08.03.2020

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάσθηκε την Α´ Κυριακή των Νηστειών, 8 Μαρτίου 2020, η εορτή της Ορθοδοξίας και η αναστήλωση των ιερών εικόνων σε όλους τους Ενοριακούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, με επίκεντρο τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου πόλεως Ιεράπετρας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, προέστη στην καθιερωμένη λιτάνευση των Ιερών Εικόνων πέριξ του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, στο τέλος της οποίας, κατά την τάξη, ανέγνωσε το σχετικό απόσπασμα από το Συνοδικό της Ορθοδοξίας, και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο βαθύτερο νόημα και το θεολογικό περιεχόμενο της εορτής της Ορθοδοξίας, σημειώνοντας ότι είναι η εορτή της αλήθειας και της πίστεως, αφού αναφέρεται και έχει επίκεντρο την πίστη μας και την Αλήθεια, που είναι ο Ιησούς Χριστός, Εκείνος, ο Οποίος είπε ότι «εγώ ειμί η οδός, η αλήθεια και η ζωή» και έγινε άνθρωπος, για να μας κάνει κοινωνούς και μετόχους της θείας Αυτού φύσεως. Αφορμή της εορτής είναι η ανάμνηση του ιστορικού γεγονότος της αναστήλωσης των εικόνων το 843 από την Αυγούστα Θεοδώρα, που ήρθε να εφαρμόσει οριστικά τις αποφάσεις της έβδομης Οικουμενικής Συνόδου, για την προσκύνηση των ιερών Εικόνων, 56 χρόνια νωρίτερα, το 787 μ.Χ. Όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, ζούμε στην εποχή της ηλεκτρονικής εικόνας, που έχει εισβάλει στη ζωή μας τόσο δυναμικά, ώστε συχνά εξοβελίζει κάθε άλλη μορφή ανθρώπινης έκφρασης, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και του καταναλωτισμού. Η εικόνα, πλέον, διαμορφώνει συνειδήσεις, νοοτροπίες και επιλογές. Όμως η Εκκλησία τιμά τις εικόνες και προσκυνούμε την εικόνα της σεσαρκωμένης Αλήθειας, του Κυρίου μας Ι. Χριστού, της Παναγίας Μητέρας Του και των Αγίων φίλων Του, ομολογώντας την πίστη μας, που δεν είναι μια θεωρία, αλλά βίωμα, είναι Ορθοπραξία.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε να μη μείνουμε μόνο στην προσκύνηση των ιερών εικόνων, αλλά να κάνουμε πράξη το «Έρχου και ίδε» του σημερινού Ευαγγελίου για προσωπική συνάντηση με τον Χριστό, να μαρτυρούμε έμπρακτα την ορθόδοξη πίστη μας και να εργαζόμαστε ιεραποστολικά όπου τον καθένα μας έχει τάξει ο Θεός,  αναγνωρίζοντας στα πρόσωπα των άλλων ανθρώπων την εικόνα του Χριστού, που έγινε άνθρωπος για όλους τους ανθρώπους. Τέλος, ο Σεβ.κ. Κύριλλος, με αφορμή την επιδημία του κορωνοϊού, τόνισε ότι ο ιός αυτός, όπως και καμιά ασθένεια, δεν μεταδίδεται μέσω της Θείας Κοινωνίας, η οποία είναι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού και όχι ψωμί και κρασί, αναφέροντας το παράδειγμα του μακαριστού Ιερομονάχου της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Ιεράπετρας π. Χρύσανθου Κατσουλογιαννάκη, ο οποίος ως Εφημέριος στο Λεπροκομείο της Σπιναλόγκα κοινωνούσε τους λεπρούς και στη συνέχεια κατέλυε την Θεία Κοινωνία, χωρίς ποτέ να κολλήσει την ασθένεια αυτή.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης και οι Εφημέριοι του ναού, και συμμετείχαν πολλοί πιστοί, οι πλείστοι των οποίων κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων.