Η Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας.

Η Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 23.08.2020

Την Κυριακή 23 Αυγούστου 2020, Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε, κήρυξε τον θείο λόγο και τέλεσε ιερό μνημόσυνο (συναπαντήματα) υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Ευαγγέλου Δερμιτζάκη, κατά σάρκα πατρός του Ηγουμένου της Ι. Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. Παϊσίου Δερμιτζάκη. 

Στην από καρδιάς ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της παραβολής του αχαρίστου δούλου, υπογραμμίζοντας την οφειλή συγχώρησης και την ανεξικακίας που έχουμε οι άνθρωποι, καθώς ο Εύσπλαχνος, Οικτίρμων,  Φιλάνθρωπος, Πολυέλεος και, Μακρόθυμος Θεός απλόχερα παρέχει τη συγχώρησή Του, όταν μετανοούμε και με ειλικρίνεια τη ζητούμε.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, η σημερινή Ευαγγελική περικοπή μας διδάσκει ότι, όπως ακριβώς ο Θεός συγχωρεί «εβδομηντάκις επτά», δηλ. αμέτρητες φορές, αρκεί να υπάρχει μετάνοια και μεταστροφή, απαιτεί και από μας να μιμούμαστε την δική Του μακροθυμία και συγχωρητικότητα και να δείχνουμε έμπρακτα ανοχή, ανεξικακία, επιείκεια, ανεξικακία και συγχώρηση στο συνάνθρωπό μας, που είναι η ζωντανή εικόνα του Θεού, όπως ζητούμε στην Κυριακή προσευχή λέγοντες «άφες ημίν τα οφειλήματα ημών, ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών». Τέλος, με αφορμή τα «Εννιάμερα» της Υπεραγίας Θεοτόκου, ευχήθηκε εγκάρδια σε όλο το εκκλησίασμα την χάρη, τις μητρικές πρεσβείες και την προστασία της Παναγίας της Φανερωμένης.