Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυριζόντα Ι. Ναό  Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γρα-Λυγιάς Ιεράπετρας.

Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυριζόντα Ι. Ναό  Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γρα-Λυγιάς Ιεράπετρας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 21.05.2020

Mε τη δέουσα λαμπρότητα το απόγευμα της Τετάρτης 20 Μαΐου 2020 τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στον φερώνυμο Ιερό Ναό της ΕνορίαςνΓρα-Λυγιάς Ιεράπετρας.

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και μετά την Απόλυση κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο. Αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο του Μεγ. Κων/νου, όπως στο Διάταγμα της Ανεξιθρησκείας και στην σύγκληση της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια το 325 μ.Χ, σημειώνοντας ότι ήταν προικισμένος και χαρισματικός ηγέτης, ο οποίος, μετά το όραμα που είδε με το σημείο του Σταυρού στον ουρανό με την επιγραφή «Εν τούτω Νίκα»  άλλαξε τον ρουν της ιστορίας, μεταφέροντας στο Βυζάντιο την έδρα της Αυτοκρατορίας και αποτελώντας τον πρώτο χριστιανό αυτοκράτορα. Όπως, επίσης τόνισε μεταστράφηκε και βαπτίσθηκε λίγο πριν το θάνατό του και αξιώθηκε να γίνει άγιος της Εκκλησίας μας, ο πρώτος χριστιανός Αυτοκράτορας, δείχνοντας μας ότι ακόμα και ο μεγαλύτερος αμαρτωλός μπορεί να γίνει άγιος και όργανο στα χέρια του Θεού, αρκεί να είναι δεκτικός της Θείας Χάριτος. Πίσω από κάθε μεγάλο άνδρα κρύβεται και μια μεγάλη γυναίκα, και αυτό συνέβη και με τον Μεγ. Κων/νο, καθώς η Αγία Ελένη οργάνωσε την ανασκαφή στους Αγίους Τόπους και βρήκε τον Τίμιο Σταυρό, κτίζοντας τον πρώτο ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, καθώς και άλλους σημαντικούς ναούς σε διάφορα σημεία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. 

Τέλος ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχήθηκε χρόνια πολλά, ιδιαίτερα στους εορτάζοντες, με τη βοήθεια και τη χάρη των δύο μεγάλων αγίων, και προέτρεψε όλους τους πιστούς να παραμείνουμε πιστοί και προσηλωμένοι στην πίστη των πατέρων μας, πέρα από κάθε δυσκολία και πειρασμό, και να παρακαλέσουμε τους μεγάλους Αγίους και ισαποστόλους Βασιλείς Κωνσταντίνο και Ελένη να πρεσβεύουν στον Αναστάντα Κύριο για την υπέρβαση της πανδημίας του κορωναϊού για να επανέλθει ολόκληρη η ανθρωπότητα στην ομαλότητα και κανονικότητα.

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού, στην οποία έλαβε μέρος ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και ο Εφημέριος της Ενορίας,, παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Γουλιδάκης, η Αντιδήμαρχος και ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ιεράπετρας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη και κ. Κων/νος Αστροπεκάκης και αρκετοί πιστοί, οι περισσότεροι των οποίων εκκλησιάσθηκαν στον αύλειο χώρο του πανηγυρίζοντος ναού, λόγω των τηρουμένων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.