Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Τουρλωτής.

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Τουρλωτής.
Ημερομηνία δημοσίευσης 03.08.2020

Την Κυριακή 2 Αυγούστου 2020 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Τουρλωτή Σητείας.

Στο κήρυγμά του, ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της Κυριακής Η´ Ματθαίου και ανέλυσε το θαύμα της ευλογήσεως των πέντε άρτων και των δύο ιχθύων από τον Κύριο και του χορτασμού των πέντε χιλιάδων ανδρών, υπογραμμίζοντας ότι ο Χριστός πρώτα έδωσε στους ανθρώπους πνευματική τροφή με τον λόγο του, μετά θεράπευσε τους αρρώστους και τέλος τους χόρτασε και σωματικά με την τροφή. Ιδιαίτερα σημείωσε τη σημασία της ευλογίας των αναγκαίων για την επιβίωσή μας υλικών αγαθών ως ευχαριστιακής και δοξολογιακής σχέσης του ανθρώπου με τον δημιουργό του και συντηρητή τους παντός Θεό, αλλά και την ανάγκη πνευματικού χορτασμού, καθώς «ουκ επ’ ἀρτω μόνον ζήσεται ἀνθρωπος». 

Έτσι μας υπενθυμίζει και πάλι, πώς πρέπει να ιεραρχούμε τις ανάγκες μας, να μην απορρίπτουμε την ύλη, αλλά και να μην τη θεοποιούμε, και να τρέφουμε με πνευματική τροφή την ψυχή μας, σε μια εποχή ιδιαιτέρως υλιστική και δαιμονική, που ο σύγχρονος άνθρωπος αδρανεί για την πνευματική καλλιέργεια και πρόοδό του και έχει θέσει μέτρο σύγκρισης και δυνάμεως τον πλούτο, την δόξα και την καλοπέραση. 
Στον αγώνα μας αυτό, κατέληξε ο Σεβ., δεν είμαστε μόνοι μας, αλλά έχομε ισχυρό προστάτη και πρεσβευτή την Παναγία μας, της οποίας την μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως προετοιμαζόμαστε να εορτάσουμε με Ιερές Παρακλήσεις και Ακολουθίες την κατανυκτική αυτή περίοδο του Δεκαπενταυγούστου. Ας την παρακαλέσουμε μέσα από την ψυχή μας με προσευχή, νηστεία και δάκρυα, ως μεγάλη και καλή μάνα που είναι, να μας χωρέσει όλους στην μητρική αγκαλιά της, να προστατεύει το Γένος και τη Χώρα μας από κάθε πειρασμό και ανάγκη και να σκεπάζει υπό την κραταιά σκέπη της όλους μας, τα πιστά και αφοσιωμένα παιδιά της.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο παρεπιδημών Οσιολ. Ιερομόναχος Φιλήμων Σταυρονικητιανός, ο Αιδεσιμ. Εφημέριος της Ενορίας και Αρχιερατ. Επίτροπος της Ζ΄ Αρχιερ. Περιφέρειας  Πρωτ. Νικόλαος Φραγκίδης, καθώς και ο Ιερολ. Διάκονος π. Τίτος Ματαλλιωτάκης.