Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Ιερέως π. Ιωάννου Ζερβάκη στην Ενορία Νέας Ανατολής Ιεράπετρας.

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Ιερέως π. Ιωάννου Ζερβάκη στην Ενορία Νέας Ανατολής Ιεράπετρας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 13.09.2020

Tην Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, 13 Σεπτεμβρίου 2020, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Νέας Ανατολής Ιεράπετρας. Στο τέλος, πριν την Απόλυση της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος τέλεσε το ετήσιο Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Ιερέως π. Ιωάννου Ζερβάκη, πρώτου Εφημερίου της Ενορίας Νέας Ανατολής Ιεράπετρας.

Στο κήρυγμα του προς το πολυάριθμο εκκλησίασμα ο Σεβ. αναφέρθηκε στα μηνύματα της Ευαγγελικής περικοπής της ημέρας, κατά την οποία ο Χριστός τονίζει πριν από το πάθος Του ότι πρέπει να υψωθεί στον σταυρό ο «Υιός του ανθρώπου», που κατέβηκε από τον ουρανό, για να μη χαθεί καθένας που πιστεύει σ’ αυτόν, αλλά να έχει ζωή αιώνια. Επίσης αναφέρθηκε στην προτύπωση της ανυψώσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού πάνω στο Σταυρό όταν ο Θεός παράγγειλε στον Μωυσή στην έρημο να κατασκευάσει ένα φίδι χάλκινο και να το υψώσει στο ξύλο, σε σχήμα σταυρού, και όπως οι Ισραηλίτες γλίτωσαν από το δηλητηριώδες δάγκωμα των φιδιών, έτσι με τον Σταυρό του Κυρίου μας ο κόσμος σώζεται από το δηλητήριο της αμαρτίας, της φθοράς και του θανάτου. 

Στη συνέχεια κήρυξε για τον σταυρό που όλοι μας καλούμαστε να αναλάβουμε εάν θέλουμε να δούμε «πρόσωπον Θεού» μετά θάνατον, που είναι πέρασμα στην αιώνια και ατελεύτητη ζωή, και ιδιαιτέρως στον σταυρό που αίρει ο Ιερεύς και στη σταυρική ιερατική ζωή που έκανε πράξη ο αοίδιμος π. Ιωάννης Ζερβάκης. Όπως σημείωσε Επίσης, ο Σεβ. κ. Κύριλλος ο παπα-Γιάννης ανταποκρίθηκε στην κλήση του από τον Θεό και αποτέλεσε έναν ακούραστο και ταπεινό λευϊτη Του, που υπηρέτησε το Ιερό Θυσιαστήριο με ζήλο και αφοσίωση, πνεύμα αγάπης και προσφοράς, μεταλαμπαδεύοντας τη θεία Χάρη στον λαό του Θεού και άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του από αυτήν την Ενορία και τον τόπο.

Τέλος, ευχήθηκε να είναι η μνήμη του άληστος και να συνεχίζει ακατάπαυστα να ιερουργεί και να προσεύχεται για όλους εμάς από το επουράνιο θυσιαστήριο. 

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το ιερό μνημόσυνο έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Αιδ/τος Εφημέριος της Ενορίας Νέας Ανατολής π. Εμμανουήλ Προϊστάκης και ο Ιερολ. Διάκονος π. Τίτος Ματαλλιωτάκης.