Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο στην Ιερά Μονή Τοπλού.

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο στην Ιερά Μονή Τοπλού.
Ημερομηνία δημοσίευσης 07.09.2020

Την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε, κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο και τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του μακαριστού Νικολάου Τρουλλινού στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Ακρωτηριανής και Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Τοπλού Σητείας, της οποίας για πολλά χρόνια ο αείμνηστος διετέλεσε συνεργάτης και συμπαραστάτης.

Στο κήρυγμά του, ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της Κυριακής ΙΓ´ Ματθαίου και ανέλυσε την παραβολή των κακών γεωργών του αμπελώνος, σημειώνοντας ότι ο άνθρωπος οφείλει να τηρεί τις εντολές του Θεού στη ζωή του, οι οποίες μοιάζουν με τον φράκτη που περιφράσουν το αμπέλι από τους επίβουλους καταπατητές και να μη γίνεται οκνηρός και πονηρός δούλος, που θέλει να σφετεριστεί τον καρπό του αμπελιού και το ίδιο το αμπέλι, απορρίπτοντας και σκοτώνοντας τον ίδιο το Υιό και Λόγο του Θεού, όπως οι άθλιοι γεωργοί της παραβολής.  Είμαστε διαχειριστές της κτίσεως και της δημιουργίας, η οποία μοιάζει με το αμπέλι της παραβολής το περιποιημένο και περιφραγμένο, και όχι καταχραστές και καταπατητές, γιαυτό οφείλουμε να την σεβόμαστε, να την φροντίζουμε και να τη διατηρούμε καθαρή, για να την παραδόσουμε στα παιδιά μας καλύτερη από ό,τι την παραλάβαμε. Αλλιώς κινδυνεύουμε, όπως οι Εβραίοι, να χάσουμε την ιδιότητα των εκλεκτών του Θεού και ο Θεός να πάρει τη χάρη του από μας και να την δώσει σε έθνος που τηρεί τις εντολές του Θεού και κάνει πλούσιους καρπούς, κατέληξε ο Σεβ.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Προηγούμενος Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, ο Ιερολ. Διάκονος π. Τίτος Ματαλλιωτάκης, ενώ στο μνημόσυνο μετείχε και ο Εφημέριος Παλαικάστρου και Αρχιερατικός Επίτροπος Δ´ Αρχιερατικής Περιφέρειας Αιδεσ. πρωτ. Σπυρίδων Ρελάκης.

Εκκλησιάσθηκαν πολλοί πιστοί από το Παλαίκαστρο, τη Σητεία, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, ανάμεσα στους οποίους ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Αϊλαμάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ρεθύμνου κ. Αδάμ Παραδεισανός κ.α.