Το Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Ιερέως π. Ιωάννου Ζερβάκη στην Ενορία Νέας Ανατολής

Το Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Ιερέως π. Ιωάννου  Ζερβάκη στην Ενορία Νέας Ανατολής
Ημερομηνία δημοσίευσης 19.10.2019

Την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Ιερέως π. Ιωάννου Ζερβάκη τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 στον κατάμεστο από εκκλησίασμα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Νέας Ανατολής Ιεράπετρας.

Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη σταυρική ιερατική ζωή και στη θυσιαστική διακονία του αοιδίμου π. Ιωάννου Ζερβάκη προς το αγαπημένο του ποίμνιο των Ενοριών Μύθων και Νέας Ανατολής, στις οποίες διακόνησε για 58 ολόκληρα χρόνια.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ήταν φορέας της λαϊκής ευσέβειας που μετέδωσε στους ενορίτες του, και θύμιζε τους παλαιούς Ιερείς της κρητικής υπαίθρου, που ήταν ζυμωμένοι με τον λαό του Θεού και συμμετείχαν ανελλιπώς στις χαρές και τις λύπες του. Ο παπα-Γιάννης, που ανταποκρίθηκε στην κλήση, δηλ. στο κάλεσμα, του Θεού και είχε έμφυτη την κλίση προς την κατά Χριστόν ζωή, δεν έπαψε ποτέ να υπηρετεί το Ιερό Θυσιαστήριο με θυσιαστικό πνεύμα αγάπης και να βιώνει το χάρισμα της Ιερωσύνης ως διακονία του λαού του Θεού και όχι ως ένα κοσμικό αξίωμα και θέση υπεροχής, γι’ αυτό και καρποφόρησε το ποιμαντικό και εκκλησιαστικό έργο του.

Επίσης, ο Σεβ.υπογράμμισε ότι υπήρξε παράδειγμα υπομονής κατά την περίοδο της ασθένειάς του, η οποία δεν είναι τιμωρία αλλά δοκιμασία για να εξασκηθεί ο άνθρωπος στην υπομονή και να γίνει πιο πιστός, και να καθαρισθεί ακόμα περισσότερο η ψυχή του, όπως το χρυσάφι και τα άλλα πολύτιμα μέταλλα.

Τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχήθηκε ο Τριαδικός Θεός να τον αξιώσει να συμμετέχει ακατάπαυστα και στο επουράνιο θυσιαστήριο, απ’ όπου και θα συνεχίσει να προσεύχεται για όλους εμάς. Πριν την Απόλυση της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από Ιερέις, τέλεσε το Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Ιερέως.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Κων/νος Χατζηδάκης, εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου, και οι Αιδεσιμώτατοι Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Αρχιερ. Επίτροπος Β΄ Αρχιερ. Περιφέρειας, Οικον. Αντώνιος Κανάρης, Εφημέριος Μονής Εξακουστής, π. Ιωάννης Τράκος, Εφημέριος Γρα Λυγιάς, π. Ελευθέριος Δαργάκης, Εφημέριος Μύρτου, και π. Εμμανουήλ Προϊστάκης, Εφημέριος Ν. Ανατολής.