Αρχιερατικός Εσπερινός στην πανηγυρίζουσα Ενοριακή Μονή Αγίας Σοφίας Αρμένων Σητείας

Αρχιερατικός Εσπερινός στην πανηγυρίζουσα Ενοριακή Μονή Αγίας Σοφίας Αρμένων Σητείας
Ημερομηνία δημοσίευσης 17.09.2019

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέσθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 16 Σεπτεμβρίου 2019 ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της μνήμης της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων αυτής, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, στην πάλαι ποτέ διαλάμψασα Ιερά Μονή Αγίας Σοφίας Σητείας, η οποία σήμερα υπάγεται στην Ενορία Αρμένων.

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην υποδειγματική πίστη της Αγίας Σοφίας, στο μαρτύριο των τριών θυγατέρων της και στην κοίμηση της ίδιας που ακολούθησε, καθώς, όπως σημείωσε, εισακούσθηκε η προσευχή της αγίας αυτής μητέρας για νακοιμηθεί τον ύπνο των δικαίων,προκειμένου να συναντήσει τις τρεις θυγατέρες και καλλινίκους μάρτυρες στην ουράνια κατοικία τους.

Επίσης αναφέρθηκε στην ιστορία της παλαιάς και ιστορικής Μονής, η οποία χρονολογείται από τον 15οαι.,αποτέλεσε τη θερινή κατοικία των Επισκόπων Ιεράς και Σητείας, συνδέθηκε με τον τοπικό μας άγιο, Όσιο Ιωσήφ τον Γεροντογιάννη, ο οποίος το 1866 κατέφυγε στο έρημο τότε μοναστήρι, λόγω της τριετούς Επαναστάσεως των Κρητών (1866-1869) ανακαινίζοντας τμήμα των ερειπωμένων κτηρίων, λειτούργησε σχολείο με περισσότερους από εκατό μαθητέςκαι κρίθηκε διαλυτέα με τον Νόμο 276/1900 της Κρητικής Πολιτείας, αποτελώντας από το 1911Ενοριακή Μονή, που υπάγεται στην Ενορία Αρμένων.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής έλαβαν μέρος ο Ηγούμενος της Μονής Καψά Αρχιμ. Μεθόδιος Περάκης, και οι Εφημέριοι Αρμένων π. Σπυρίδων Βασιλάκης και Αγίου Γεωργίου Τουρτούλων και Παπαγιαννάδων Μιχαήλ Συντυχάκης, ενώ έψαλλε ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Α΄ Αρχιερατικής Περιφέρειας Πρωτ. Αθανάσιος Ταρλαντέζος.

Παρέστησαν πολλοί πιστοί από την ευρύτερη περιοχή, μεταξύ των οποίων ήταν ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Γουλιδάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γέωργιος Τσιφετάκης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αρμένων κ. Ι. Πορταράκης, και όμιλος προσκυνητών από τον Φιλανθρωπικό Σύλλογο Ιεράπετρας υπό την Πρόεδρο κ. Δώρα Κουρίνου.