Αρχιερατικός Εσπερινός και κοπή της Βασιλόπιτας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας

Αρχιερατικός Εσπερινός και κοπή της Βασιλόπιτας  της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας  στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας
Ημερομηνία δημοσίευσης 01.01.2020

Μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα και σύμφωνα με το εκκλησιαστικό έθος, το βράδυ της Tρίτης 31 Δεκεμβρίου 2019, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά τον Εσπερινό της εορτής της περιτομής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και της μνήμης του Μεγάλου Βασιλείου και στη συνέχεια ευλόγησε την πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, παρουσία σύσσωμου του Ιερού Κλήρου, των εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθους ευσεβών χριστιανών της ευρύτερης περιοχής.

Στη σύντομη ομιλία του ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στη σημασία της αξιοποίησης του χρόνου, καθώς ο Πανάγαθος Θεός «ο καιρούς και χρόνους εν τη ιδία εξουσία θέμενος» μας αξιώνει να ολοκληρώσουμε ένα ακόμη έτος, και στην ανάγκη συνεχούς προσπάθειας για να διορθώνουμε τα λάθη μας, να γινόμαστε καλύτεροι, χρήσιμοι και επωφελείς όπου έχει ταχθεί ο καθένας, κινούμενοι πάντοτε από αγάπη που είναι η βάση των αρετών. Ευχήθηκε σε όλους καλή και ευλογημένη νέα χρονιά με υγεία και πνευματική δύναμη για να ανταπεξερχόμαστε δυσκολίες της καθημερινότητας και στις δοκιμασίες της ζωής.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους Εφημερίους, και ιδιαίτερα τους συνταξιούχους, οι οποίοι -όπως χαρακτηριστικά είπε- είναι συνταξιούχοι μόνο στα χαρτιά, αφού συνεχίζουν να εξυπηρετούν λειτουργικά τα χωριά τους, που είναι προτεραιότητα της Τοπικής Εκκλησίας, γι’ αυτό και μέσα στο 2019 χειροτονήθηκαν δύο νέοι Κληρικοί που καλύπτουν λειτουργικές ανάγκες στην περιφέρεια της Ιεράπετρας. Ακόμα ευχαρίστησε τους παρισταμένους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών, και ιδιατέρως τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιο Καλαντζάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ιωάννη Γουλιδάκη, στους οποίους ευχήθηκε καλή δύναμη στο έργο τους και καλή συνεργασία, δεδομένου ότι Εκκλησία και Αυτοδιοίκηση υπηρετούν τις ανάγκες του ίδιου λαού και στοχεύουν στην ενότητα και την προαγωγή της τοπικής κοινωνίας. Επίσης, ευχαριστίες απηύθυνε στον Χοράρχη, Πρωτοψάλτη και Διευθυντή της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγ. Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννη Αρώνη και σε όλους τους Ιεροψάλτες που συνέψαλαν μελωδικότατα και αδιαλείπτως διακονούν με αγάπη και αφοσίωση το ιερό αναλόγιο, καθώς και όλο το εκκλησίασμα που προσήλθε για να συνεορτάσει εκκλησιαστικά την αφετηρία του νέου πολιτικού έτους.

Στο τέλος ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος διένειμε την Αγιοβασιλόπιτα και το εγκόλπιο ημερολόγιο του νέου έτους, που είναι αφιερωμένο στους ναούς και τα εκκλησιαστικά μνημεία των Ενοριών Σφάκας και Λάστρου Σητείας, σε όλο το εκκλησίασμα και ευχήθηκε στον καθένα ξεχωριστά χρόνια πολλά και καλή χρονιά.

Μετά το πέρας της ακολουθίας η Φιλαρμονική του Δήμου Ιεράπετρας απέδωσε τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και παιάνισε εορταστικές μελωδίες στο προαύλιο του ναού, όπου ο Σεβασμιώτατος αντάλλαξε ευχές με όλα τα μέλη της και τους μοίρασε Βασιλόπιτα και ημερολόγια του 2020.

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού και στην κοπή της Βασιλόπιτας συμμετείχε ο Ιερός Κλήρος της περιοχής της Ιεράπετρας και παρέστησαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Γουλιδάκης, οι Αντιδήμαρχοι Ιεράπετρας κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη, κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη και κ. Εμμανουήλ Βρυγιωνάκης, η Πρόεδρος της «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α.» κ. Μαρία Σακαδάκη-Μπαχλιτζανάκη, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης κ. Κων/νος Αστροπεκάκης και πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, προσφέρθηκε κέρασμα για όλο το εκκλησίασμα στο Αρχονταρίκι του ναού.