Η κοπή της Bασιλόπιτας της Ιεράς Μητροπόλεως  Ιεραπύτνης και Σητείας στην Ιεράπετρα

Η κοπή της Bασιλόπιτας της Ιεράς Μητροπόλεως  Ιεραπύτνης και Σητείας στην Ιεράπετρα
Ημερομηνία δημοσίευσης 31.12.2017

  Tο εσπέρας της Κυριακής 31 Δεκεμβρίου 2017 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, σύμφωνα με το εκκλησιαστικό έθος και μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα, ευλόγησε την πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτατης Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, παρουσία του Ιερού Κλήρου, των τοπικών αρχόντων και του πλήθους ευσεβούς λαού της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας.
  Προηγήθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της κατά σάρκα περιτομής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και της μνήμης του Μεγάλου Βασιλείου,  κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. κ. Κύριλλος και έλαβε μέρος σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της ευρύτερης περιοχής Ιεράπετρας.
  Στη σύντομη ομιλία του ο Σεβ. κ. Κύριλλος, αφού επεσήμανε ότι ο Τριαδικός Θεός, ο καιρούς και χρόνους εν τη ιδία εξουσία θέμενος μας αξιώνει να εισέλθουμε σε λίγο σε ένα ακόμη έτος, αισθανόμενοι πόσο παρεπίδημοι είμαστε και πόσο σχετική είναι η έννοια του χρόνου, αφού κατά τον Προφητάναξ Δαυίδ «χίλια έτη ενώπιον του Θεού είναι ως ημέρα η εχθές», αναφέρθηκε στη σημασία της κατά Χριστόν αξιοποίησής του χρόνου. Επίσης, τόνισε την ανάγκη να ζούμε δοξολογιακά και ευχαριστικά προς τον Δημιουργό και συντηρητή του παντός, ο οποίος και μπορεί να μας δώσει την πνευματική δύναμη για να ανταπεξέλθουμε στις δοκιμασίες της ζωής και σε ό,τι επιφυλάσσει στον καθένα μας το σχέδιο και το θέλημα του Θεού.  
  Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους Αιδεσιμωτάτους Ιερείς, οι οποίοι, συνεπικουρούμενοι από τα μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων των Ενοριών, εργάζονται ημέρα και νύκτα για  την πνευματική πρόοδο των Ενοριών τουςπρος δόξαν Θεού και προαγωγή του έργου της Τοπικής Εκκλησίας. Ακόμα ευχαρίστησε ένα έκαστον των παρισταμένων εκπροσώπων των τοπικών Αρχών, καθώς και όλο το εκκλησίασμα που με τη μεγάλη συμμετοχή του εκφράζει τη ζωντανή πίστη και πατροπαράδοτη ευσέβεια της τοπικής κοινωνίας, τους εκλεκτούς Ιεροψάλτες που συμμετείχαν ομοθυμαδόν, ψάλλοντας και υμνώντας τον Τριαδικό Θεό μέσα από την καρδιά τους και σύμφωνα με το παραδοσιακό μέλος της Μητρός Εκκλησίας της Κων/πόλεως, ιδιαιτέρως δε τον Διευθυντή της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «Άγ. Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννη Αρώνη και τους Καθηγητές κ.κ. Στ. Δασκαλάκη και Ευάγγελο Φραγκούλη, ως και τους μαθητές της Σχολής που περιστοιχίζουν τα ιερά αναλόγια. 
  Τέλος ευχήθηκε εγκάρδια το νέο έτος 2018 να είναι ειρηνικό, καρποφόρο, ευλογημένο και σωτήριο, γεμάτο υγεία, δύναμη πνευματική, ελπίδα και Φως Χριστού που θα φωτίζει μέσα στη σκοτεινιά της εποχής μας.
  Στη συνέχεια ο Σεβ. κ. Κύριλλος διένειμε την Αγιοβασιλόπιτα και το εγκόλπιο ημερολόγιο του νέου έτους, που είναι αφιερωμένο σε χριστιανικά μνημεία Ενοριών της περιοχής Σητείας, σε όλους τους παρευρεθέντες, ευχηθείς στον καθένα ξεχωριστά καλή και ευλογημένη χρονιά.
  Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού και στην κοπή της Βασιλόπιτας παρέστησαν πλειάδα Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, οι Αντιδήμαρχοι Ιεράπετρας κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη και κ. Αργύρης Πανταζής, ο πρώην Αντιδήμαρχος κ. Εμμαν. Φραγκούλης, ο Διοικητής του Τμήματος Ασφάλειας Ιεράπετρας κ. Νεκτάριος Φρονιμάκης, ο πρώην Αστυνομικός Διευθυντής Νομού Λασιθίου κ. Εμμαν. Πετάσης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή.
  Τέλος, προσφέρθηκε δεξίωση με παραδοσιακά κεράσματα στο Αρχονταρίκι του ναού.