Κοπή της Αγιοβασιλόπιτας της Ι. Μητροπόλεως  Ιεραπύτνης και Σητείας στην Ιεράπετρα

Κοπή της Αγιοβασιλόπιτας της Ι. Μητροπόλεως  Ιεραπύτνης και Σητείας στην Ιεράπετρα
Ημερομηνία δημοσίευσης 31.12.2016

  Σε εόρτιο και πανηγυρικό κλίμα και σύμφωνα με το εκκλησιαστικό έθος  πραγματοποιήθηκε το εσπέρας του Σαββάτου 31 Δεκεμβρίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας η κοπή της Αγιοβασιλόπιτας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, για την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο. Προηγήθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της κατά σάρκα περιτομής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και της μνήμης του Μεγάλου Βασιλείου,  κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος και έλαβε μέρος σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της ευρύτερης περιοχής.
  Στη σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος, αφού επεσήμανε ότι “ο καιρούς και χρόνους εν τη ιδία εξουσία θέμενος” μας αξιώνει να εισέλθουμε σε λίγο στο νέο έτος, ανέφερε ότι “το περασμένο έτος 2016 σφραγίσθηκε από την αιφνίδια εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Ευγενίου, που γέμισε τις καρδιές όλων μας από θλίψη. Ευδόκησε ο Πανάγαθος Θεός να εκλεγεί η ελαχιστότητά μου για να συνεχίσω το έργο του στην Τοπική μας Εκκλησία. Και ενώ συνηθίζαμε κάθε χρόνο τέτοια ημέρα να προβαίνουμε σε ένα Απολογισμό των ποιμαντικών, φιλανθρωπικών και κοινωνικών δράσεων της Τοπικής μας Εκκλησίας, φέτος σεβόμενοι τη μνήμη του μακαριστού Ιεράρχου, δεν θα εκφωνήσουμε τέτοιους λόγους. Για τον ίδιο λόγο, παρότι κάθε χρόνο αφιερώναμε το εγκόλπιο ημερολόγιό μας εναλλάξ σε χριστιανικά μνημεία της Ιεράπετρας και της Σητείας, φέτος αφιερώνουμε καθηκόντως το ημερολόγιο τσέπης της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στη μνήμη του  μακαριστού και πολύκλαυστου Γέροντος και προκατόχου μου, Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου, ως έκφραση βαθυτάτου σεβασμού και ευγνωμοσύνης, συμπεριλαμβάνοντας χαρακτηριστά κείμενά του και φωτογραφικά στυγμιότυπα από τα 22 χρόνια της Αρχιερατικής του πορείας στην Θεόσωστο και ιστορική Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας”.
  Τέλος, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, τους Ιερείς, τους Ιεροψάλτες και όλο το εκκλησίασμα για την παρουσία τους “για να συμπροσευχηθούμε και να ευχαριστήσουμε τον Τριαδικό Θεό για τη νέα χρονιά που μας χαρίζει”, ευχήθηκε εγκάρδια τό νέο έτος 2017 να είναι γεμάτο υγεία, δημιουργία και ελπίδα, και διένειμε την Αγιοβασιλόπιτα και το εγκόλπιο ημερολόγιο του νέου έτους σε όλους τους παρευρεθέντες ευχόμενος και πάλι καλή και ευλογημένη χρονιά.
  Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την τελετή της κοπής της Αγιοβασιλόπιτας η Φιλαρμονική του Δήμου Ιεράπετρας απέδωσε στην είσοδο του ναού τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, ενώπιον του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου, του Αστυνομικού Διευθυντή κ. Εμμ. Πετάση και του Δημάρχου Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκη.
  Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού παρέστησαν πλειάδα Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Νομού Λασιθίου Ταξίαρχος κ. Εμμανουήλ Πετάσης, ο πρώην Δήμαρχος κ. Νικόλ. Χριστοφακάκης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Αργύρης Πανταζής, κ. Ανδρ. Παπαδοπετράκης και κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της “ΚΟΙΝΟ.ΠΟΛΙΤΙ.Α.” του Δήμου Ιεράπετρας κ. Εμμαν. Φραγκούλης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Ιεράπετρας κ. Ηλίας Νταραράς, ο Εντεταλμένος Δημοτ. Σύμβουλος Αθλητισμού του Δήμου Ιεράπετρας κ. Πέτρος Μαστοράκης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Νικόλ. Παπαδάκης, εκπρόσωποι άλλων συλλόγων και φορέων της περιοχής και πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή.
  Τέλος, προσφέρθηκε δεξίωση με παραδοσιακά κεράσματα στο Αρχονταρίκι του ναού, όπου ο παριστάμενος Κλήρος, οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και οι παριστάμονοι πιστοί αντάλλαξαν ευχές για το νέο έτος.