Ποιμαντορική Εγκύκλιος επί τη Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ποιμαντορική Εγκύκλιος επί τη Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Ημερομηνία δημοσίευσης 12.08.2021

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ & ΣΗΤΕΙΑΣ 

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

ΚΥΡΙΛΛΟΣ
Ελέω και χάριτι Θεού Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας

Προς τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναχικές Αδελφότητες και τον ευσεβή και Θεοτοκοσκέπαστο λαό της Θεοσώστου Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.

«...Η πηγή της ζωής, εν μνημείω τίθεται, και κλίμαξ προς ουρανόν, ο τάφος γίνεται...» (Από το 1ο Στιχηρό Αυτόμελο του Εσπερινού της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου).

Αξιωνόμαστε και φέτος, αγαπητοί μου αδελφοί, να εορτάσουμε το Πάσχα του καλοκαιριού, την πάνσεπτη Κοίμηση και την ένδοξη Μετάσταση της Παναγίας μας στον Ουρανό. Χαίρονται και αγάλλονται οι ουρανοί και ευφραίνονται οι άνθρωποι στη γη κατά την σημερινή Θεομητορική εορτή, η οποία αποτελεί μεγάλη πανήγυρη. Και τούτο γιατί κατά τους Πατέρες ο θάνατος της Παναγίας δεν είναι θάνατος αλλά «ζωοκοίμητος μετάστασις» και μετά την Ανάσταση του Χριστού αποτελεί προοίμιο και προτύπωση της προσωπικής μεταστάσεως όλων των χριστιανών «εκ του θανάτου εις την ζωήν» και «από των λυπηροτέρων επί τα χρηστότερα και θυμηδέστερα». 

Το σώμα της Παναγίας ενώ θάπτεται κανονικά, δεν έμεινε στον τάφο και δεν διαλύθηκε, αλλά μετατέθηκε άφθαρτο από τον Θεομητορικό τάφο στον ουρανό. Όπως παρατηρούμε στην εικόνα της Κοιμήσεως, ο Χριστός με όλη τη δόξα Του και δορυφορούμενος από αγγέλους παραλαμβάνει και μεταφέρει στην αγκαλιά του την ψυχή της Παναγίας Μητρός Του, που έχει τη μορφή φασκιωμένου βρέφους με τα χέρια σταυρωμένα. Την τρίτη μέρα, όταν άνοιξαν τον τάφο της για να προσκυνήσει το άχραντο σώμα Της και ο Απόστολος Θωμάς που κατέφθασε αργότερα από τους άλλους Αποστόλους, βρήκαν τον τάφο άδειο. Το σώμα της που μετετέθη από τον τάφο, σύμφωνα με τον Άγιο Ανδρέα Κρήτης, «δεν ήταν το ίδιο με εκείνο που ο θάνατος κατέβαλε. Δεν ήταν σώμα χωματένιο, αλλά σώμα αφθαρτοποιημένο και πνευματικό, όπως το σώμα του Αναστάντος Κυρίου». 

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την Θεοτόκο ως «Μητέρα του Κυρίου» (Λουκ. 1,3). Οι Πατέρες την ονομάζουν ως «Θεόν μετά τον Θεόν» και ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος αναφέρει ότι η Παναγία «έχει τα δευτερεία της Αγίας Τριάδος». Όμως η Εκκλησία μας ούτε υπερτιμά το πρόσωπο της Θεοτόκου, όπως κάνουν οι  Ρωμαιοκαθολικοί, που έχουν υιοθετήσει τη Μαριολατρεία, ενώ η λατρεία ανήκει μόνο στην Αγία Τριάδα, ούτε το υποτιμά, όπως οι Προτεστάντες, που αμβισβητούν το Αειπάρθενον της Θεοτόκου. 

Σύμφωνα με τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό «δικαίως και αληθώς» ονομάζουμε την Παρθένο Μαρία Θεοτόκο, διότι αυτό το όνομα εκφράζει όλο το μυστήριο της θείας οικονομίας (Έκδοσις ακριβής της ορθοδόξου πίστεως Γ΄, 12). Υμνούμε και δοξάζουμε την πρώτη σε τιμή Αγία, την Παναγία Μητέρα του Θεού, γιατί από Αυτήν συνελήφθη εκ Πνεύματος Αγίου «άνευ σποράς ανδρός» και προσέλαβε την ανθρώπινη φύση και ο Υιός και Λόγος του Θεού, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος. Αναδείχθηκε σκεύος εκλογής του Θεού, διότι ήταν απαλλαγμένη από προσωπικές αμαρτίες, αν και κληρονόμησε και αυτή την αμαρτωλή φύση του Αδάμ και το προπατορικό αμάρτημα. Συνδύασε την παρθενία με τη μητρότητα καθώς στα σπλάχνα της ενώθηκε ο Θεός με τον άνθρωπο και έγινε πρόξενος σωτηρίας όλου του ανθρωπίνου γένους. Πρόκειται για το μεγάλο μυστήριο της αειπαρθενίας της Θεοτόκου, που οι αγιογράφοι το εικονίζουν με τρία αστέρια, ένα στην κεφαλή και τα άλλα δύο στους ώμους της. 

Αγαπητοί μου αδελφοί, 
Ας υμνήσουμε με καθαρή καρδιά και ας ευχαριστήσουμε την «αειμακάριστον και παναμώμητον και Μητέρα του Θεού ημών» για τις άπειρες ευεργεσίες της προς το γένος των ανθρώπων. Δεν έπαυσε να αποτελεί την ακαταίσχυντη προστασία, την μόνη καταφυγή και την αδιάψευστη ελπίδα των χριστιανών, δίδοντας «ελπίδα στους απελπισμένους, χαρά στους θλιμμένους, θάρρος στους δειλούς, ανάπαυση στους κουρασμένους, ειρήνη στους ταραγμένους». Ας προσπαθήσουμε και εμείς να μιμηθούμε τις αρετές της, ώστε η Χάρη της να γεμίσει τις καρδιές μας με πίστη, παρηγοριά, απαντοχή και γαλήνη. 

Εύχομαι πατρικά και εγκάρδια σε όλους σας χρόνια πολλά, ευφρόσυνα και ευλογημένα με την ακοίμητη προστασία, την πρεσβεία και τη βοήθεια της Μητέρας του Θεού και όλου του κόσμου στον προσωπικό μας αγώνα και στις δοκιμασίες της ζωής μας. Η Υπέρμαχος Στρατηγός του Γένους μας να μεσιτεύσει προς τον Υιό της να μας απαλλάξει γρήγορα από την πανδημική νόσο του κορωνοϊού και από κάθε ορατό και αόρατο κίνδυνο της παρούσας ζωής. Αμήν!

Ιεράπετρα, Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου 2021

 

Διάπυρος προς την Υπεραγία Θεοτόκο ευχέτης
Ο Μητροπολίτης
† Ο Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος